Tíz útravaló Franciaországból

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Sorozatunkban olyasmikről írunk nektek egy-egy ország kapcsán, ami nem feltétlenül merül fel földrajzórán.

Legutóbb Horvátországról írtunk, azelőtt Lengyelországról. Most a franciák vannak soron, mivel az országnak új miniszterelnöke van, és mert Párizs a világ egyik legnépszerűbb városa.

Az Eiffel-tornyot nem vettük külön pontba, mert arról biztosan tanultok. Párizs egyik jelképe, 324 méter magas és az 1889-es világkiállításra épült. Úgy volt, hogy utána lebontják, mégis meghagyták. Az Eiffel-tornyot az a Gustave Eiffel tervezte, aki a budapesti Nyugati pályaudvart is.

Főváros: Párizs
Lakossága: 67,7 millió fő
Terület: 674 843 km² (Magyarország körülbelül hétszer fér bele)

1. Volt egy 20 percig uralkodó királya

Louis Antoine d’Artois, Bourbon-házi herceg X. Károly legidősebb fia volt, és 20 percig volt hivatalosan Franciaország királya XIX. Lajos néven. Ez azért történt, mert apja is a Bourbon-ház elleni 1830-as forradalom miatt volt kénytelen lemondani. Az írásos visszaemlékezések szerint Louis Antoine apja könyörgött neki, hogy ő is mondjon le, hogy megmentsék legalább a királyságot, mint államformát. Louis Antoine viszont nagyon király akart lenni, és ő meg azért rimánkodott, hogy legalább egy órácskára hadd legyen az. Végül húsz percig volt király, míg alá nem írta a papírt, amivel unokaöccse, az akkor 10 éves Henri d’Artois herceg javára lemondott a trónról. Nyilván ennek sem volt sok értelme, mert a forradalom a Bourbon-háznak ezen ága ellen szólt. A kisfiú királysága is öt nap alatt véget ért, és vele a Bourbon-ház 20 éves uralma. Helyette az Orléans-házból választották meg Lajos Fülöp herceget királyuknak.

2. Franciaország a világ leglátogatottabb országa

Körülbelül 89 millió ember látogatja meg az országot évente, hogy élvezze a színes kultúrát és ételeket. Párizs is az élmezőnyben van a leglátogatottabb városok között, évi körülbelül 20 millió turistával.

3. Itt van a világ legnagyobb múzeuma

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

A híres Louvre területében és gyűjteményében olyan nagy, hogy becslések szerint, ha minden műalkotás előtt csak 30 másodpercet töltenénk, akkor is 100 napba telne megnézni mindent a múzeumban. Közel 35 ezer tárgyról van szó, amit több mint 10 négyzetkilométeren tárolnak. Itt őrzik Leonardo da Vinci Mona Lisáját és a milói Vénusz- (vagy méloszi Aphrodité-) szobrot is. Mielőtt múzeum lett, a Louvre a 12. században erőd, majd a 16. században palota volt.

4. Közel 1500 féle sajtot készítenek, és csigát is esznek

Nemcsak, hogy sokfélét és sokat állítanak elő, de sok sajtot is fogyasztanak a franciák. A sajtok közötti különbség többek között attól függ, mennyi ideig érlelik őket és mennyire penészesek. A legnépszerűbbek a camembert, a brie, a rokfort és a munster.

A franciáknál specialitás a csigából készült étel. Évi közel 25 ezer tonna csiga fogy az országban. De kakaós csigát ebből nem csinálnak.

5. A francia élelmiszerboltok nem dobhatnak ki ételt

Franciaországban kötelező jótékony célra vagy élelmiszerbankoknak átadni a lejárat közeli termékeket, amiket már nem tesznek ki a polcokra. Így évente legalább 46 ezer tonna élelmiszer kerül a boltokból a rászorulókhoz.

6. A Tour de France több mint 100 éves

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

A világ talán leghíresebb kerékpárversenyét itt rendezik meg 1903 óta. 23 napig tart és 3383 km-t tesznek meg a bringások.

7. Kulturális szuperhatalom

Az első irodalmi Nobel-díjat is egy francia író, Sully Prudhomme kapta 1903-ban. Azóta 14 másik francia állampolgár nyerte meg az elismerést. Köztük Jean-Paul Sartre, aki 1967-ben megkapta, de vissza is utasította a díjat. Csak annyit mondott, ennek személyes oka van, sosem szerette a hivatalos megkülönböztetéseket és díjakat.

Franciaország számtalan filozófussal (Descartes, Rousseau, Derrida és sokan mások), világhírű festővel (Cezanne, Monet, Delacroix, a sor végtelen), költővel (Baudelaire, Verlaine, Rimbaud, Aragon és a többiek) ajándékozta meg a világot. Vezető tényező a divatban (Dior, Chanel, Lacoste, YSL stb.), az ipari dizájnban és építészetben, könnyűzenében (Edith Piaf, David Guetta), de a kortárs szintetizátorzenében (Jean-Michel Jarre) is. Jules Verne pedig a tudományos-fantasztikus irodalom egyik első és legnagyobb hatású képviselője volt.

Citroen DS, 1967. Fotó: Wikipedia / Alexander Migl

8. A francia tengerpart nagyon hosszú

3427 kilométeren terül el és kikötőktől, strandokon át, homokpadtól köves tengerpartig és haditengerészeti támaszpontig minden van ezen a területen. Az utóbbiak atomrakétákat hordozó tengeralattjárók otthonai is, mert Franciaország nukleáris állam.

9. Franciaország a legnagyobb európai uniós tagállam

Területre. 547 ezer négyzetkilométer. Ha belevesszük a többi, nem uniós tagállam, de európai országot, akkor a harmadik helyen áll Ukrajna és Oroszország mögött. De Oroszország nagyobb része átlóg Ázsiába.

10. Sok fontos találmányt franciáknak köszönhetünk

Antoine Lavoisie fedezte fel az oxigént, majd később a hidrogént is. Louis Pasteur és Claude Bernard fejlesztették ki a pasztőrözést, azt a folyamatot, amivel a tej megszabadítható a mikroorganizmusoktól – baktériumok és egyebek –, és így tovább is eláll a tej. A számológép Blaise Pascal találmánya 1642-ből, a sztetoszkópot (amivel főleg a szív, de a tüdő- és bélhangokat is hallgatják az orvosok) René Laennecnek köszönhetjük. És ha ez nem lenne elég, a tuberkulózis (Albert Calmette és Camille Guérin) és a veszettség elleni (Louis Pasteur) oltást is franciák fejlesztették ki.

+1: Balszerencsét hoz felfordítani a bagettet

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Sokféle magyarázat van erre a babonára, de a legelterjedtebb még a középkorból való. Éppen egy nyilvános kivégzéshez készülődtek a városban (igen, sajnos voltak ilyenek akkor). A hóhérnak, mivel munkája volt (a kivégzés), nem volt ideje elmenni a reggeli kenyérért a pékségbe. A pék ezért félretett neki egyet úgy, hogy felfordította a bagettet. Azóta ezt balszerencsének, halált hozónak tartják.

(EUTwinkl blogAuthentic Europe / Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.