Kisebb, olcsóbb vagy műanyag fenyőt keresnek a magyarok

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Felmérés készült a magyarok karácsonyfa-vásárlási terveiről. A megkérdezettek harmada kisebb fát vesz idén, minden tizedik ember olcsóbb fajtára vált.

A fenyőfák nem drágultak annyira, mint a sajt vagy a hús, de a válság miatt sokan próbálnak spórolni rajta. Az emberek több mint fele megelégszik egy másfél méternél kisebb fával.

A fajták közül a nordmann fenyő a legnépszerűbb, egyben a legdrágább. Ez tovább marad egyben, mint a többi, így nem lesz tűlevéllel tele az összes padlórés és zokni évekig. Egy méter nordmann fenyő körülbelül nyolcezer forintba kerül. Az ezüst- és lucfenyő olcsóbb, szegény hosszú levelű feketefenyő szinte senkinek sem kell.

A legnagyobb roham egy-két nappal ünnep előtt várható. Mindenki arra számít, hogy az árusok ilyenkor már mennének haza, és olcsóbban adják majd a fát. Ők viszont tudják, hogy aki lejött vásárolni, az nem megy haza üres kézzel, szóval juszt sem adják olcsón.

A műfenyő nem zöld

Minden negyedik megkérdezett műfenyőt használ. A műanyag karácsonyfának látszólag két előnye van: környezetbarát, és hosszú távon olcsóbb. Ebből az első teljes tévedés. A környezetnek nem segítünk azzal, hogy Kínából hajón vagy repülőn idehurcoltatunk egy kőolajból, mindenféle méreg segítségével gyártott műanyag gubancot. Nemcsak a gyártás és a festés, hanem a csomagolás és a szállítás is zabálja az energiát, és amikor a fa elhasználódik, műanyagszemét lesz belőle.

Hamis az az elképzelés is, hogy minden évben erdőket vágnak ki a karácsonyfák miatt. Ezeket a fákat direkt ezért ültetik, mint a krumplit. Az ünnep után begyűjtik, és energiát termelnek vele, vagy komposztálják, és ültetnek helyettük újakat. Ezenfelül a valódi fenyők Magyarországon is megteremnek, itt adnak munkát, és nem a világ túlfeléről hozzák ide. Kivéve a nordmann fenyőt, mert azok Dániából jönnek.

Az viszont igaz, hogy egy műfenyőt évekig lehet használni, és ezen pénzt takaríthatunk meg. Ez persze csak azért működik, mert a környezeti károkat nem kell kifizetnünk. A szegénységgel nehéz vitatkozni, de jó, ha tudjuk: a műanyag nem zöld, csak olyanra festik.

(A felmérést az Agroinform készítette.)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!