Robot indul ma a Holdra

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma indítják útnak az amerikai Peregrine (Vándorsólyom) holdkutató robotot. Sólyomra nem hasonlít, mosógépre inkább. A szondát szállító Vulcan rakéta Floridából indul, a robot február végén kísérli meg a leszállást a Holdon. A fellövést december 24-re tervezték, de akkor műszaki hibák miatt el kellett halasztani.

Utoljára 1972 decemberében járt ott amerikai űrhajó, ez volt az utolsó Apollo-küldetés, három űrhajóssal. Ember azóta sem szállt le, de szovjet, kínai és indiai automata szondák igen.

A Peregrine egy lávafolyamnál száll le, a Ragacsosság öble (Sinus Viscositatis) nevű helyen. Tudományos méréseket végez majd, elsősorban vizet keres. Ennek jelenléte fontos a későbbi holdbázisok miatt. Ha van a Holdon víz, illetve jég, akkor üzemanyagot is lehet csinálni helyben, hiszen a víz hidrogénből és oxigénből áll.

A robotot nem az amerikai állami űrhivatal, a NASA építette és küldi fel, hanem egy magáncég, az Astrobotic.

Bár élő ember nem lesz a fedélzeten, halottak igen. A Peregrine ugyanis halottak hamvait is magával viszi, gazdag emberek maradványait, akiknek a családja ki tudja fizetni az ilyen különleges temetést. Virág egy ideig nem lesz a sírjukon, de az örök nyugalom szinte garantált. Az ezért kapott pénz is a küldetés célját szolgálja, hiszen az űrkutatás nagyon drága mulatság.

A 90 kilós robot várhatóan egy hétig működik majd, ezután kissé elromlik az időjárás. A holdi éjszaka mínusz kétszáz foknál is hidegebb, és ezt biztosan nem bírják ki a műszerei. (NBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.