Gyerekekről és villanyoszlopokról

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A Kispolgár gyerekújság megünnepelte Korda György születésnapját. Képtelenségnek hangzik, ha nem tudjuk, hogy a Reptér mekkorát megy a tizenéves korosztályban manapság. És egyébként a története klasszikus tanmese a szegény fiúról, aki nem adta fel. Akárcsak a Braille-írásé, amelynek épp a világnapja volt. Vagy Luke Littleré, akit alaposan bemutattunk kis és nagyobb olvasóinknak; egy csomó egyéb hír és érdekesség mellett. Beleértve a tarhonyát.

Látványos példája a mi munkánknak a kerecsensólyomról szóló hír, ami ugye az év madara. Ehhez a nyersanyagot a Madártani Egyesület elmondja az MTI-nek, le is hozza minden újság, hogy miképp viselkedik ő a „fás élőhelyeken.” Ilyenkor kell nekünk kapcsolni, megidézni a gyereket, akihez beszélünk, és gyorsan odaírni fás élőhely helyett, hogy „erdő.” Aztán azt is megtudta az ország, hogy a kerecsensólymok többsége „a nagyfeszültségű vezetékhálózat fém traverzeire kihelyezett mesterséges költőládákban költ.” A mi küldetésünk, hogy elnyomjunk egy teremburáját, fogjuk a táblaszivacsot, és bevéssük szépen az NFVHFT helyére, hogy VILLANYOSZLOP. Igen, tudjuk, hogy nem minden villanyoszlop NFVHFT, de azt is, hogy élő emberek így nem beszélnek, gyerekek meg pláne.

Ez persze csak a nyelvi és stilisztikai feladat, mellette ott a hírek válogatása, és a hírektől független tudásanyag feltérképezése és tálalása – ma jön például a költségvetési hiány. Ez a mi munkánk, és nem is kevés. De élvezzük, mert értelme van. Köszönjük az érdeklődést és a támogatást.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.