Miért nem találtak holttesteket a Titanicban?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Több mint 111 éve süllyedt el a Titanic, de a mai napig nagy érdeklődés övezi. Oscar-díjas film született belőle. Gazdagoknak túrákat is tartanak a roncsokhoz (az egyik ilyen katasztrófába is fulladt, amikor a kapszula, amiben mentek, összeroppant.)

Az említett film rendezője, James Cameron, több interjúban beszélt arról, hogy már legalább 33-szor látogatta meg a roncsot és azt is említette, hogy sosem találtak benne holttesteket. „Láttunk ruhákat, cipőket, de emberi maradványokat soha” – nyilatkozta még 2012-ben.

Természetesen az összeesküvéselmélet-gyártók gőzerőre kapcsoltak, és mindenféle ötletekkel álltak elő. Nem is volt Titanic? Nem voltak rajta emberek? Elvitték őket az ufók?

A Titanic roncsa. Forrás: Wikipédia
A Titanic roncsa. Forrás: Wikipédia

Miközben teljesen hétköznapi okai vannak annak, hogy miért nem maradtak csontok a körülbelül 1500 halott után. Az egyik, hogy sok utason volt mentőmellény. Bár nem maradtak életben, a testük a felszínen maradt és minden bizonnyal viharok és az óceán mozgása elsodorták őket messzire a szerencsétlenség helyszínéről.

De mi van a Titanic belsejében rekedtek maradványaival? A tengeri állatok martalékává váltak. Megették őket a halak és rákok. És hogy miért nem maradtak utánuk csontok, mint néhány, a Titanicnál jóval régebbi hajók roncsaiban?

A Titanic. Forrás: Wikipédia
A Titanic. Forrás: Wikipédia

Egy mélytengeri kutató magyarázata szerint erre a karbonát-kompenzációs határ (CCD) ad választ. Ezt 914 méteres mélység után érjük el. Ezután a mélység után a vízbe került ásványi anyagok, mint például a kalcium-karbonát (vagyis mészkő, amiből nagyrészt állnak a csontok) gyorsabban feloldódnak. A Titanic két nagyobb darabban, 3821 méter mélyen fekszik. Tehát minden bizonnyal a csontok szimplán feloldódtak, elporladtak.

A Titanic az angliai Southamptonból indult és New Yorkba tartott. Korának egyik legnagyobb ember alkotta szerkezete volt, 46 ezer tonnás. Egy jéghegynek ütközve süllyedt el 1912. április 15-én. Keringenek legendák több magyar utasról, de eddig egyet sikerült bebizonyítani. Leopold Weisz, egy magyar és brit származású szobrász a tengerbe veszett, felesége viszont megmenekült. (Iflscience)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."