A kerecsensólyom az év madara, fizuemelést kaptak a rendőrök – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Forrás: Youtube
Forrás: Youtube

Leszállás közben összeütközött a parti őrség gépével és lángra kapott a Japan Airlines egyik repülőgépe kedden a tokiói Haneda reptéren. A parti őrség gépén öten utaztak, ők mind életüket vesztették a balesetben. Az utasszállítón a gyors menekítésnek köszönhetően minden utas és a személyzet is (összesen 379 ember) életben maradt. A baleseti nyomozók vizsgálják, ki hibázott. A Japan Airlines pilótái állítják, megkapták a leszállási engedélyt. A vizsgálat is egyre inkább afelé mutat, hogy a parti őrség pilótái tévedtek és gurultak túl az engedélyezett ponton a futópályán. A kisgép egyébként Niigata repülőterére indult, hogy a japán földrengés és áradás áldozatainak szállítson segélyt. (BBC)

Január elsejétől átlagosan 79 500 forinttal emelkedett a rendvédelmi dolgozók bére. Ez több mint 56 ezer embert érint: rendőröket, a Terrorelhárítási Központ és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság dolgozóit, börtönőröket, a katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkatársait. 2022-ben már volt egy 116 ezer forintos béremelés, ezt egészíti ki a mostani. Így például az, aki 2022-ben tiszthelyettesként 267 ezer forintot keresett, most 463 ezer forintot kap. (MTI)

Selena Gomez azt mondta egy újévi podcastben, hogy valószínűleg már csak egy zenei albumot ad ki. A bipoláris zavaráról és autoimmun betegségéről is mindig nyíltan nyilatkozó sztár sok lábon áll: van saját kozmetikai márkája és színészkedik is. Legutóbb a nagysikerű, Gyilkos a házban sorozatban szerepelt nagynevű színészek oldalán. „Szeretnék egy valamire fókuszálni. Ez már inkább a színészet és nem a zene” – mondta a Smartless podcastban Selena. Gomez egyébként számos Grammy-díjat nyert, de ahogy fogalmazott: a két szakma együtt sok és rossz hatással van a mentális egészségére, ezért szeretné az egyiket lerakni. (CNN)

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

A kerecsensólyom lett az év madara 2024-ben. Az Európai Unióban élő állomány több mint 60 százaléka Magyarországon fészkel, világszinten pedig a Kárpát-medencei a faj egyetlen bizonyítottan stabil, enyhén növekvő állománya. A kerecsensólyom nagy termetű, széles szárnyú, az egerészölyvhöz hasonló színezetű. Alapvetően Ázsiában él, ezen belül is elsősorban Kína, Mongólia és Kazahsztán területén. Európában a nagy részük Magyarországon és Ukrajnában található. Főleg ürgéket, hörcsögöket, földimókusokat eszik. Ezek hiányában klasszikus sólyomként viselkedve gond nélkül átvált a repülő madarak zsákmányolására. Évente egyszer költ. A sziklafalak párkányain hollók fészkét, fészekmaradványát használja, vagy pedig a csupasz párkányba alakít ki egy sekély mélyedést a tojásoknak. Erdőben más közepes és nagy testű madarak, elsősorban ölyvek és sasok üres fészkeibe költözik be. Ma a hazai kerecsensólymok több mint kétharmada a villanyoszlopokra telepített alumínium költőládákban, a nyestektől és az emberektől is védetten költ. (MTI)

 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!