Újévi földrengés Japánban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Újév napján nagyon komoly, 7,6-os erősségű földrengés rázta meg Japán középső részét. A természeti katasztrófának eddig hatvan halálos áldozata van. A mentés még tart, és az eltűntek után is kutatnak.

A földrengés több tízezer házat rongált meg, egyes helyeken még most is akadozik a víz-, energia- és mobilszolgáltatás. A mentést nehezíti, hogy sok helyen az utak is járhatatlanok lettek, és számos utórengés is tapasztalható. Ezek miatt olyan helyekről is elkezdték kitelepíteni a lakosságot, ahol a hétfői földrengés nem okozott nagyobb kárt. A földrengés után közvetlenül cunami-, azaz szökőárriadót is kiadtak. A cunami eleve japán szó, pontosan lefordítva kikötői hullámot jelent, és kimondottan arra a szökőárra vonatkozik, amit földrengés idéz elő. A hétfői rengés végül nem okozott nagyobb szökőárt, de így is volt olyan part menti terület, ahova több mint egy méter magas hullámok érkeztek a rengés után.

Japánban 16 atomerőmű működik, ebből 6 található ebben a térségben. Ezekben szerencsére nem okozott kárt a mostani földrengés. Az atomerőművek biztonságára azért is figyelnek fokozottan, mert 2011-ben egy nagy erejű földrengés és az azt követő cunami komolyan megrongálta a fukusimai atomerőművet. Ettől nagy mennyiségű sugárzó anyag került a talajba és az óceánba is. A 2011-es földrengés és cunami több mint húszezer ember életét követelte.

Az, hogy a mostani földrengésben viszonylag kevesen haltak meg, annak is köszönhető, hogy Japánban nagyon felkészültek az ilyen esetekre. Az emberek SMS-ben és a médián keresztül is rögtön kapnak értesítést a veszélyről. A tévékben vészhelyzeti adást sugároznak. A rengés pillanatában leállnak a vasutak, beleértve a japán szuperexpresszt is, ami normál esetben közel 300 km/h sebességgel száguld. Az épületeket úgy tervezik és építik, hogy azok a lehető legjobban bírják a rengéseket, és az építkezésekre vonatkozó szabályokat szigorúan be is tartják.

A földrengés Japán középső részén történt, ott, ahol 2020 ősze óta több mint 15 ezer, azaz heti 80-90 földrengést észleltek. 2023 májusában ugyanitt már volt egy 6-os erősségű rengés. Ennek nyomán japán szakemberek már tavaly jelezték, hogy a térségben várható egy 7-esnél nagyobb erejű földrengés, és ez most újévkor be is következett. Mivel az utórengések még mindig nem álltak le, ezért nem elképzelhetetlen egy újabb cunami-riadó sem.

Miért pont Japánban van ennyi földrengés?

Japán egy nagyon hosszú és viszonylag keskeny szigetország, ami pont ott található, ahol a Csendes-óceáni és az Eurázsiai kőzetlemez egymásnak feszül. És nemcsak feszül, hanem a vékonyabb óceáni lemez itt bukik a vastagabb kontinentális lemez alá. Ez persze nem látványosan gyorsan történik, a lemezek sebessége 8,3 cm/év. De az erő, ami ilyenkor itt felszabadul, óriási. Ez okozza a földrengéseket, ez a mozgás képes kialakítani hegységeket és szigeteket. Maga Japán sem létezne ezek nélkül a kőzetlemez-mozgások nélkül. Viszont mivel ezek a lemezek állandó mozgásban vannak, a sziget folyamatosan ki van téve földrengéseknek. Az elmúlt 50 évben tíz olyan földrengés volt itt, aminek az ereje meghaladta a 7-es erősséget. A földrengéseket mérő Richter-skála szerint ez már az „igen erős” kategóriába esik, abba, amiben házak, hidak, utak rongálódnak meg. Az ennél kisebb erejű rengések szinte mindennaposak Japánban. (euronews.com, foldrenges.hu)

Képek forrása: cnn.com

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.