Szikrázott az ország és verekedtek az emberek szilveszter éjjelén

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hiába mondja el a rendőrség, a mentőszolgálat és a katasztrófavédelem minden szilveszter előtt a legfontosabb tudnivalókat, mindig vannak olyanok, akik a szabályokat megkerülve veszélybe sodorják a saját életüket vagy másokét.

Az új esztendőre átfordulva több mint 3000 embert kellett ellátniuk a mentőknek: közlekedési balesetekhez, verekedésekhez és tűzesetek sérültjeihez riasztották őket. Több mint kétszáz ember olyan részegre itta magát, hogy kórház lett a vége a bulinak. Közülük 28-an kiskorúak voltak.

Magyarországon tilos tűzijátékbombát és petárdát használni, azok ugyanis rendkívül veszélyesek. Tizenöt embert mégis elfogott a rendőrség, amiért ilyen eszközöket használt. Tizennégy ember pedig kéz-arc-és szemsérüléseket szenvedett a durrogtatás alatt. A tiltott eszközök 34 tűzesetet okoztak az országban. Legtöbbször azért, mert kigyulladt egy kuka, vagy a tűzijátékok maradványai lobbantak lángra.

Pixabay

A durrogtatás miatt azok is szenvedhetnek, akiknek esze ágában sincs tűzijátékot használni. Kiskunhalason egy lakóház tetejére valaki petárdát dobott. Szerencsére nagy baj nem történt, csak kicsit megolvadt a tető. Sárváron valaki tűzijátékot dobott be egy hetedik emeleti lakás ablakán. A lakók eloltották a tüzet, mire a tűzoltók kiérkeztek.

Szilveszter napján egyébként összesen 204 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek közül 143 esetben ki is mentek a tűzoltók.

A budapesti Vörösmarty téren létrehoztak a hatóságok egy kordonnal elválasztott területet, ahol bárki felhasználhatta a korábban megvásárolt tűzijátékát. Más kérdés, hogy a buli nem sikerült túl jól, néhány tűzijátékdarab ugyanis eltévedt és a tömegben robbant fel, de szerencsére senki nem sérült meg súlyosan a nagy bumm alatt.

Szilveszterkor az állatokra is figyelni kell, ugyanis nagyon sok kedvenc fél a durrogtatástól. A tűzoltók két bajba jutott állatnak is segítettek. Törökszentmiklóson egy kutya a kerítésen akadt fent, Bajóton pedig a kútba esett egy másik állat, és beszorult a lába. A tűzoltók őt is kimentették.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."