Bocibarátság és hősszerelmes gyíkok: 4 tény az állatszeretetről

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet szerint az év utolsó napján mintegy ezer háziállat tűnik el az otthonokból és az udvarokból a petárdázás és a tűzijátékozás miatt. Az állatok csodálatos, érző lények, akik időnként az emberekhez hasonló módon ragaszkodnak, szeretnek vagy éppen udvarolnak. Nem hiszed?

Neked van legjobb barátod? Képzeld, a teheneknek igen

Bármilyen furcsán is hangzik, a tehenek is haverkodnak. Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy unalmukban társasoznak a mezőn, sokkal inkább úgy, hogy vannak kedvenceik, akikkel szívesebben lógnak, mint másokkal. Néhány éve egy kutató a tehenek szívritmusának és hormonszintjének megfigyelésével azt vizsgálta, mennyire stresszeltek a bocik három különböző helyzetben: egy karámban egyedül, egy karámban egy másik, számukra ismeretlen tehénnel, illetve egy karámban a legközelebbi társukkal a csordában. Kiderült, hogy amikor a tehenek mellé a kedvenc társuk került, jelentősen kevésbé stresszeltek, mint a többi helyzetben. A teheneket nemcsak az nyugtatta meg, hogy nem voltak egyedül: sokkal boldogabbak voltak, amikor a barátjukkal voltak.

Pixabay

A vidrák fogják egymás kezét alvás közben

A vidrák hipercuki vízi emlősök, aranyos és élénk személyiségükről ismertek. A legkedvesebb szokásuk azonban egyértelműen az, hogy megfogják egymás kezét alvás közben, hogy ne sodródjanak szét a vízben. Vagyis tutajoznak. Ennek persze – az állatszereteten túl – tudományos oka is van. Az első, hogy a vidrák társas lények, és szívesebben alszanak csoportosan. A második, hogy a vidráknak sűrű szőrzetük van, de nincs túl sok testzsírjuk. A hűvös vízben ezért könnyen kihűlhetnek. Ha azonban szunyókálás közben összebújnak kicsit, akkor melegen tartják egymást.

A kurtafarkú szkinkek igazi hősszerelmesek

A vakondgyíkfélék családjába tartozó kurtafarkú szkink nagyon lovagias módon randizik. Egyáltalán nem kapkodja el a dolgokat, sőt! A hím gyík hónapokig udvarol a neki tetsző nősténynek: lófrál mellette, nyalogatja és finoman lökdösi őt. A tudósok szerint ilyen hosszú udvarlási időszak ritkán figyelhető meg más hüllőknél. A kurtafarkú szkinkek egyébként általában monogámok, vagyis egyszerre csak egy párjuk van. Amikor az egyik gyík meghal, túlélő partnere napokig a holttest mellett marad, és időnként gyengéden megérinti azt.

Mark Pellegrini / Wikipedia

És ha már itt járunk… a gömbhalakból előtör a művész, ha a szerelemről van szó

Titokzatos gabonakörök nemcsak a szárazföldön, hanem néha a vízben is megjelennek. Egészen pontosan a homokos tengerfenéken. Létezik ugyanis a gömbhalnak egy olyan fajtája, amely úgy igyekszik barátnőt szerezni magának, hogy óriási, sokszor akár 2 méter átmérőjű mintákat vés a homokba. A kicsivel több mint tíz centiméter hosszú hal körkörös mozdulatokkal úszik és az uszonyaival csapkod, hogy létrehozza a kört, majd annak széleit gyakran kagylókkal vagy koralldarabkákkal díszíti. Amikor jönnek a gömbhallányok, felmérik a különböző mintákat, és ha az egyik tetszik nekik, a középpontban lerakják a tojásaikat. Ilyen az, amikor a művészet lobbantja lángra a szerelmet!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.