Orbán szerint le akarják őt cserélni, elveszett egy csomó bitcoin – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Új, szigorúbb uniós törvény jöhet az Európába érkező illegális bevándorlók kitoloncolására. A tegnap este véget ért brüsszeli csúcstalálkozón az uniós állam- és kormányfők arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy alkosson új jogszabályt. Ez alapján könnyebb és gyorsabb lenne hazaküldeni azokat a bevándorlókat, akik papírok és engedélyek nélkül tartózkodnak az EU határain belül. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor elmondta, hogy a védelemre és segítségre szoruló migránsokat továbbra is külön kezelik majd. Eddig az EU nem volt túl hatékony a kitoloncolás terén, a kiutasítottak közül csak minden ötödik hagyta el ténylegesen az unió területét. (444.hu)

Orbán Viktor miniszterelnök reggel értékelte az EU-csúcsot. Beszélt arról, hogy az ukrán háborúval kapcsolatban Magyarország teljesen szemben áll az uniós állásponttal. Orbán szerint az Európai Unió vezetői a Tisza Pártra akarja őt lecserélni, mert azok „végrehajtanák a brüsszeli politikát”. A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy szerinte az EU azzal, hogy támogatja Ukrajnát, úgy viselkedik, mintha harcban állna. Ezt a háborút viszont Orbán szerint nem lehet megnyerni. (hang.hu)

Donald Trump, az amerikai elnökválasztás republikánus jelöltje is elmondta, mit gondol az orosz-ukrán háborúról. Arról beszélt egy podcastban, hogy ha ő lett volna az elnök két éve, akkor ez a háború nem tört volna ki. Hozzátette azt is, hogy ha ismét megválasztják novemberben, még azelőtt béke lesz, mielőtt januárban leteszi a hivatali esküjét. Donald Trump szerint az ukrán elnök Volodimir Zelenszkij és a jelenlegi amerikai elnök Joe Biden is felelősek azért, hogy kitört a háború. Szerinte Zelenszkijnek nem lett volna szabad megengedni, hogy a háború elkezdődjön. A háborúhoz pedig hozzájárult Joe Biden rossz külpolitikája is – mondta Trump.  (hvg.hu)

Donald Trump. Kép: Wikipedia

A TikTokon található fitneszvideók többsége rossz tanácsokat ad, ráadásul ezek a videók sokszor ártalmasak is. Egy ausztrál tanulmány szerint a videók hatvan százaléka helytelen vagy káros információkat oszt meg. Ezek közt tudományos alapot nélkülöző diétás tippek és akár sérülésekkel is járó edzésprogramok is vannak. A videók sokszor inkább a megjelenés és nem az egészség miatt tartják fontosnak a mozgást és a diétát, ez pedig sokakban okozhat negatív érzéseket a testükkel kapcsolatban. A tanulmány szerint az is probléma, hogy a TikTok fitneszguruinak többsége semmilyen képzést nem kapott egészségügy vagy mozgás terén, mégis millióknak osztogatnak tanácsokat. Korábban a YouTube jelezte, hogy nem mutogat több fitneszvideót a tizenéveseknek, erről itt írtunk bővebben. (zmescience.com)

Meghalt Philip Zimbardo, a világ egyik leghíresebb szociálpszichológusa. Az ő nevéhez fűződik az a híres börtönkísérlet, ami azt vizsgálta, hogy az alá-fölérendeltség hogyan hat az emberekre, hogyan hozhatja ki valaki legrosszabb énjét az, ha hatalomhoz jut mások felett. Zimbardo Magyarországon is tevékenykedett, részt vett a Hősök Tere Alapítvány létrehozásában, aminek célja az, hogy megmutassa, minden hétköznapi emberben ott rejlik a hős, aki képes pozitív változásokat elérni a világban. Philip Zimbardo 91 évet élt. (telex.hu)

Már egy hete látható az égen az év legfényesebb üstököse, ezalatt egyre magasabbra emelkedik a nyugati égbolton, és már szabad szemmel is észlelhető. A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös először jár a Föld közelében, számítások szerint legközelebb 80 ezer év múlva tér vissza a Naprendszerbe. Ma este hét óra körül érdemes kémlelni érte a nyugati eget. A szakemberek szerint azonban a legjobban vasárnap este hét és fél tíz közt lehet majd megfigyelni az üstököst. (Facebook/HungaroMet)

Tsuchinshan-ATLAS üstökös Egyházasdaróc közelében fotózva. Kép: Facebook/Hungaromet

Egy brit férfi perre megy a wales-i Newport városi tanácsával azért, hogy hagyják nyugodtan turkálni a helyi szeméttelepen. A férfi egy merevlemezt keres, amit véletlenül dobott ki takarítás közben. A lemezen 7500 bitcoin van, amit még akkor bányászott, amikor az nem túl sokat ért. Ma viszont egy bitcoin értéke darabonként átszámítva nagyjából 25 millió forint lehet, így a merevlemez 188 milliárd forintot érhet. A férfi egy egész kukabúvár-csapatot is felállított, hogy segítsenek neki, komoly részesedésért, persze. Azt nyilatkozta, hogy neki a vagyon 30 százaléka épp elég lenne, a többit eladományozná. (walesonline.co.uk)

Kiemelt kép: Orbán Viktor beszél az idei békemeneten. Kép: Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Formula 1-es világsztár is lehet depressziós

Egyre több sportoló vállalja fel mentális betegségét.

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.