Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha a Hupikék törpikéknek jó volt, miért ne lenne jó a Holdra is? Ezt gondolhatták a NASA mérnökei, amikor elkezdték fejleszteni azokat a gombából készült építőanyagokat, amikből egyszer akár fel lehet építeni egy komolyabb bázist a Holdon. Persze ne olyan gombaházakat képzeljetek el, amikben Törpapa lakott, hanem olyan épületeket, aminek az alapanyaga gombából és holdporból készül.

A Holdon ugyanis nincs alapanyag, amiből építkezni lehetne, a Földről pedig meglehetősen költséges dolog lenne odaszállítani ezeket. Jelenleg nagyjából egymillió dollárba kerül eljuttatni fél kilónyi anyagot a Holdra. Ezért az ottani bázisokat helyben kell előállítani valahogy.

Évek óta vizsgálják, hogy lehetséges-e bizonyos gombafajoknak életben maradni a Holdon. A tervek szerint egy olyan lezárt, felfújható tömlőt küldenének a Holdra, amiben gombaspórák, algák és víz van. Ez pedig a holdporral keveredve növekedésnek indul, kitölti a tömlőt és miután megszilárdul, keményebb lesz a betonnál is. Ebből pedig akár 30-60 napon belül elkészülhetne egy épület. A korábbi kísérletek során sikerült már gombafonálból téglát előállítani, a nagy kérdés, hogy menne-e ez nem földi körülmények közt is. A gombafonál, vagyis a micélium nagyon gyorsan nő, az ebből készült anyagok tartósak, víz- és tűzállóak. (A Holdon mondjuk nem lenne gond a vízzel…)

Micéliumból és faforgácsból készült téglák. Kép: NASA

A gombaalapú épületnek másik nagy előnye az lenne, hogy képes lenne megvédeni az embereket a káros sugárzástól és a mikrometeoritoktól is. Ez pedig komoly áttörést jelentene, hiszen a sugárzás ellen eddig nem találták meg a legjobb megoldást. Az egyik terv szerint természetes lyukakban, láva-alagutakban kellene ott élni.

A NASA kutatói azt tervezik, hogy hamarosan Föld körüli pályán tesztelik a gombából készült anyagokat. A cél az, hogy 2028-ig eljussanak addig a kutatások, hogy a Holdra lehessen szállítani az első kísérleti gombaház-alapanyagot. (nasa.gov)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."