Jöhet a új nemzeti konzultáció, Prága betiltja az éjjeli kocsmatúrákat – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Jöhet az újabb nemzeti konzultáció, a Fidesz ugyanis azt javasolja a kormánynak, hogy kérdezzék meg az embereket a tervezett gazdasági intézkedésekről. A fő téma az utóbbi időben gyakran hallott gazdasági semlegesség, a vállalkozások támogatása, a munkáshitel, a lakhatás és a családtámogatások lenne. A Fidesz frakcióvezetője szerint azért lenne szükség az új konzultációra, mert az újfajta gazdasági megoldásokhoz előbb ki kell kérni az emberek véleményét is. Arról, hogy ezek a konzultációk valójában mire jók, ebben a cikkben írtunk nektek. (vg.hu)

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője javasol. Kép: Facebook/Kocsis Máté

Bővítenék a kecskeméti katonai légibázist, újabb amerikai repülőgépek is érkezhetnek Magyarországra. Az egyik brit napilap szerint ez a NATO és az Egyesült Államok közös projektje lenne. Az új gépek érkezése válasz lenne az orosz fenyegetésre. Kecskeméten eddig is előfordultak vadászgépei az amerikai légierőnek, de nem elrettentés, hanem kiképzés céljából. (telegraph.co.uk)

Magyar Gripen vadász Kecskeméten. Fotó: Magyar Honvédség

Lemondta magyarországi látogatását az egyik legnagyobb nemzetközi gazdasági szervezet, az OECD vesztegetés elleni munkacsoportja. A döntést azzal indokolták, hogy a magyar kormány miniszterei és magas rangú tisztviselői nem akarták fogadni őket. A csoport azt vizsgálta volna, hogy mennyire tud fellépni Magyarország a külföldi vesztegetések ellen. Korábban még nem volt példa arra, hogy az OECD vizsgálatát le kellett volna mondani. A magyar kormány ezután úgy reagált, hogy szervezik az új időpontot, amire a magyar miniszterek is rá fognak majd érni. (telex.hu)

Nem akart túlórázni, ezért Bicskénél leszállt a Kelenföldre tartó vonat mozdonyvezetője. A járat tegnap este indult Tatáról, viszont Bicskén a kalauz azt közölte az utasokkal, hogy nem mennek tovább, mert a mozdonyvezetőnek lejárt a munkaideje. Volt olyan utas, aki megvárta a mozdonyvezető váltótársát, és olyan is, aki másik járattal utazott tovább. De így is legalább egy órával tartott az út a tervezettnél. Nem ez az első ilyen eset, legutóbb a MÁV megígérte, hogy felülvizsgálja a mozdonyvezetők szolgálatban eltöltött idejét. Ezek szerint nem sikerült megnyugtatóan rendezni a kérdést. (index.hu)

Vonat a bicskei vasútállomáson. Kép: Wikipedia

Alexej Navalnij orosz ellenzéki vezető tudta, hogy börtönben fog meghalni. Egyebek mellett ez derül ki a meggyilkolt politikus jövő héten megjelenő emlékirataiból. Ebben leírja azt is, hogy miért ment vissza Oroszországba annak biztos tudatában, hogy le fogják tartóztatni. „Nem akarom feladni vagy elárulni a hazámat. Ha elhatároztad magad valami mellett, akkor késznek kell lenned kiállni érte, és ha kell, áldozatokat hoznod” – ezt válaszolta, amikor rabtársai megkérdezték, miért vállalta a letartóztatását. Alexej Navalnij, aki Vlagyimir Putyin leghangosabb ellenzője volt, februárban halt meg egy szibériai börtönben.  (24.hu)

Elege lett a részeg turistákból a cseh fővárosnak, Prágában betiltják az utazási irodák által szervezett éjszakai kocsmatúrákat. Prágában rengeteg híres és népszerű kocsma van, ezek pedig vonzzák a legénybúcsúkat is. A város alpolgármestere bejelentette, hogy mostantól este tíz és reggel hat közt nem lehet kocsmatúrákat tartani. Azt szeretnék elérni hogy a városba inkább „tehetősebb és kulturáltabb” turisták érkezzenek. A bejelentést egyébként meglepően jól fogadták a helyi kocsmárosok és a lakosok is. A részeges kocsmatúrázók ugyanis elijesztették a vendéglátóhelyekről azokat is, akik nem csak inni mentek. (politico.eu)

Prága. Kép: Wikipedia

Szabadon engedték Kátránykát, a sünit, aki nyáron beleragadt az útfelújításhoz használt bitumenbe. A pórul járt állatot mindenfélével próbálták tisztára mosni, még kólában is megfürdették. Végül az állatvédők sikerrel jártak, de eddig tartott, míg Kátrányka felerősödött annyira, hogy visszamehessen a természetbe. A sün a szabadság első pillanatait kissé megilletődötten töltötte, leginkább meg sem mozdult. Az erről készült videót ezen a linken tudjátok megnézni. (feol.hu)

Kátrányka, miután lemosták róla a bitument. Kép: Facebook/Sóstó Vadvédelmi Központ

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."