Tasli, lángos, háztartási keksz, dagi medvék – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A szerdai EP-szereplését értékelte Orbán Viktor miniszterelnök egy péntek reggeli rádióinterjúban. Azt mondta, hogy az Európai Parlamentben egyáltalán nem akartak vele értelmes vitát folytatni, hanem nekirontottak. Ezért nem akart ő sem finomkodni. „Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Néhány tasli, lángos ott le is esett” – mondta a miniszterelnök. Elmondta azt is, hogy szerinte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Manfred Weber, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának vezetője nyíltan kijelentette, hogy nem akarja ezt a magyar kormányt. Ők egy olyan új kormányt látnának szívesen, aminek Magyar Péter (Tisza Párt) és Dobrev Klára (DK) a tagjai. A migrációval kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, hogy szerinte Európában változik a helyzet és a tagállamok is „be fognak állni egy migrációellenes politikába.” A magyar gazdaságról pedig azt mondta, hogy 2025 elején óriási lendület jön. Ezért meri azt mondani, hogy jövőre meglesz a 3-6 százalékos gazdasági növekedés. (hvg.hu)

A tervezetthez képest a majdnem a dupláját költötte tavaly kormányzati kommunikációra a Rogán Antal által vezetett minisztérium. Ez az a minisztérium, amelyik a kormány üzeneteit továbbítja, ők szervezik például a nemzeti konzultációt, a kormány plakátkampányait, vagy a médiában látható hirdetéseket. A 2023-as terv szerint 39,5 milliárd forintot szántak erre, ehhez képest egy év alatt 57,9 milliárdra kúszott fel a kormányzati propagandára elköltött összeg. (mfor.hu)

Rogán Antal, a kormányzati kommunikációért is felelős miniszter. kép: Wikipedia

Továbbra sincs ítélet a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt kirúgott tanárának perében. A pedagógusokat két évvel ezelőtt bocsátották el, mert részt vettek egy tanárok által szervezett polgári engedetlenségben. Ezért ők beperelték a munkaadójukat, a Belső-Pesti Tankerületi Központot. Úgy volt, hogy ma megszületik az ítélet, de ezt végül november 8-ra halasztották. (444.hu)

A kicsi Sport szelet után egy újabb klasszikus tűnik el a polcokról: 117 év után megszüntetik a Győri Háztartási Keksz gyártását is. Ezt a fajta kekszet leginkább sütialapanyagként ismerhetitek, ebből készül például a kókuszgolyó is. A győri gyártás megszűnése viszont nem jelenti azt, hogy nem lesz több háztartási keksz, más gyártók továbbra is forgalmazzák majd. (index.hu)

A klasszikus „hátéká”. Forrás: Tesco online

Ahol nem volt borult az ég az éjjel, ott az elmúlt év leglátványosabb sarki fényét lehetett megfigyelni Magyarország felett. Tegnap este érte el a bolygót az a hatalmas erejű geomágneses vihar, ami után rózsaszín és zöld színekbe borult az égbolt. Az első hullám tegnap este hétkor, a második fél tizenegykor ért ide. Sajnos a felhős idő miatt csak Magyarország keleti részén lehetett megcsodálni az égi jelenséget. (idokep.hu)

Forrás: idokep.hu webkamera

Floridában több halálos áldozatot is követelt a magyar idő szerint csütörtök hajnalban lecsapó Milton hurrikán. Volt, ahol villámáradásokat, árvizeket okozott a vihar a partok mentén. Hárommillió ember maradt áram nélkül. A vihar elvonultával azonnal megkezdték a mentést és a helyreállítást. Egy férfit a tengerből mentettek ki, aki 48 kilométerre a partoktól egy hűtőládába kapaszkodva sodródott a vízen. Ő egy halászhajón ragadt, amikor a hurrikán lecsapott. A hatóságok szerint a vihar nehezén túl van már Florida, Milton jelenleg már az Atlanti-óceán fölött pörög. Az eső viszont továbbra is ömlik, ezért áradások még mindig kialakulhatnak a térségben. (theguardian.com)

Az idei Nobel-békedíjat az 1945-ös hirosimai és nagaszaki atomtámadás túlélőinek szervezete kapja. A japán Nihon Hidankjo nevű csoport az atomfegyvermentes világ megvalósítása érdekében tett munkájáért kapja az elismerést. A díjat ma jelentette be Osloban a Norvég Nobel-bizottság. (nobelprize.org)

Megszületett az eredmény az alaszkai dagi medvék bajnokságán (Fat Bear Week): a tavalyi győztes megvédte a címét. Ezt a versenyt az az állat nyeri minden évben, amelyik a legjobban felkészül a téli álomra, azaz amelyik a leginkább meghízik. A győztes idén is a Grazer nevű barnamedve lett. A győzelem azért is volt érdekes, mert Grazer pont azt a medvét, Chunkot győzte le, amelyik idén nyáron végzett Grazer egyik kölykével. A másik bocs azonban túlélte a támadást, és úgy tűnik, ő is szépen gyarapszik. Ez a kismackó ugyanis a második lett a Fat Bear Junior versenyen. (cnn.com)

Kiemelt kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."