Mi ez az egész Ozempic-botrány?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nem feltétlen gyerekeknek való téma, de mivel minden bizonnyal találkoztok vele az interneten, és a testkép pedig titeket is foglalkoztat, úgy gondoltuk, mi sem mehetünk el szó nélkül mellette.

Arról a cukorbetegeknek fejlesztett gyógyszerről van szó, az Ozempicről, amit egyre több híresség és átlagember használ arra, hogy gyors, melómentes és drasztikus fogyást érjen el vele. Pedig a szakemberek szerint nagyon nem kellene.

De miért nem?

Kezdjük azzal, hogy az Ozempicet nem arra fejlesztették ki, hogy bárki használja, hanem a kettes típusú cukorbetegségben szenvedőknek szánják. Ezért is vényköteles, azaz receptre, orvos írja fel. A 2-es típusú cukorbetegség, vagy diabétesz különbözik az 1-estől. Az egyesben a szervezet nem termel elég inzulint, aminek fő szerepe a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjének szabályozása és a glükóz szállítása és tárolása a sejtekben (a glükóz, vagy más néven szőlőcukor egy elengedhetetlen energiaforrás). A kettesben viszont a test nem képes a termelt inzulint hasznosítani. De ez ugyanúgy egy probléma, betegség.

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Az Ozempic, ami ez utóbbi kezelésére készült, nemcsak a vércukorszintet csökkenti, hanem ezzel együtt az étvágyat is úgy, hogy lassítja az anyagcserét.

Emiatt körülbelül két évvel ezelőtt a TikTokon indult el egy trend, amiben hétköznapi emberek, tehát nem orvosok, szinte buzdítottak minden fogyni vágyót, hogy próbálják ki, mert csodákat művel.

Ahogy minden trendnél, itt is előbb-utóbb előkerültek a hamisítványok is, ugyanis a nagy kereslet miatt sokfelé kifogyott az Ozempic, ami egy dán fejlesztésű injekció. Ezek a hamisítványok pedig az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján halált okozhatnak, mert nem pontosan azt tartalmazzák, amit az Ozempic. Erre már Magyarországon is figyelmeztetett a Pécsi Tudományegyetem, mert sajnos nálunk is elkezdett terjedni ez az életveszélyes trend. Arról nem beszélve, hogy a fogyni vágyók miatt hiánycikk lett. Ezzel pedig azoktól veszik el a gyógyszert, akiknek valóban a betegségükre kell.

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Miért veszélyes az Ozempic nem cukorbetegekre?

Az orvosok figyelmeztetése így szól: nem rendeltetésszerű használata akár életveszélyes állapotot is előidézhet, pláne ha túltolják. Ha csak „simán” szedik, akkor is egyebek mellett emésztőszervrendszeri problémákat (súlyos hányást, hasmenést), és hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat.

A trendet hírességek is követik

Tori Spelling, a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb sorozatának, a Beverly Hills 90210-nek egyik főszereplője bevallotta, hogy évekig használta a szert. Állítása szerint már abbahagyta. Oprah Winfrey műsorvezető is beszélt arról, hogy egy vényre kapható testúlycsökkentőn van, és nem tagadta, hogy az az Ozempic lenne. (Igaz, az Ozempic nem testsúlycsökkentő, mint már írtuk.) Whoopi Goldberg is az Ozempic-kel fogyott, ugyanúgy, mint Kelly Osbourne és Sharon Osbourne, Ozzy Osbourne lánya és felesége. A listán még rajta van Amy Schumer és a techmogul Elon Musk is.

Rajtuk kívül sok híresség hirtelen és drasztikus fogyásánál is felmerült, hogy a gyógyszerhez nyúltak, mint például Christina Aguileránál és Lizzonál is. De ők tagadják, hogy ezzel érték volna el a változást.

A 43 éves Christina Aguilera új külseje aggasztja a rajongókat. Forrás: Youtube
A 43 éves Christina Aguilera új külseje aggasztja a rajongókat. Forrás: Youtube

Vannak olyanok is, akik elmesélték, milyen problémákat okozott náluk a gyógyszer, amit csakis fogyásra használtak. Kate Moss szupermodell húga, Lottie Moss azt nyilatkozta, hogy annyira kiszáradt, mert már vizet sem tudott magában tartani, hogy rángógörcsöt kapott és a sürgősségin kötött ki. A már említett Amy Schumer pedig azért hagyta abba, mert minden erejét és energiáját elvette, alig volt képes mozogni a gyógyszer mellékhatásaként.

A kultúránkban van a hiba

Sajnos a közösségi média egy nagyon hasznos és rettentően káros eszköz is egyben. Az Instagram, a TikTok, a Facebook és egyebek veszélyes fegyverek lehetnek. Erről írtunk is nektek már bővebben. Az emberek általában csak a legjobb (és sokszor manipulált) arcukat, testüket mutatják meg rajtuk. A reklámokat pedig digitálisan javítják fel, a tévéműsorok, klipek, filmek, videojátékok mind hamis képet mutatnak nekünk arról, hogy hogyan „kellene” kinéznie a testünknek. Miközben legtöbbször a valóságban egyik szereplő sem úgy néz ki.

A szakemberek továbbra is azt kérik, hogy akiknél nincsen a túlsúly mögött szervi gond, étkezéssel és mozgással, azaz életmódbeli változásokkal alakítsák testüket. De itt is kérik, hogy ne essenek túlzásba, képtelen és egészségtelen álomképeket kergetve. Fő az egészség!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Formula 1-es világsztár is lehet depressziós

Egyre több sportoló vállalja fel mentális betegségét.

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.