Visszavonul Nadal, pusztít Milton – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Visszavonul a világhírű teniszező, Rafael Nadal. A 38 éves, 22-szeres Grand Slam győztes spanyol sportoló csütörtökön tett közzé egy videót, amiben azt mondja, nagyon nehéz két év van mögötte, sok sérülése volt. Az idényt most még végigjátssza, de ez lesz az utolsója. (CNN)

Milton becsapódásának pillanata. Forrás: Youtube/ WKMG News
Milton becsapódásának pillanata. Forrás: Youtube/ WKMG NewsForrás: Youtube/ WKMG News

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban csapott le a Milton nevű vihar Floridára, és már most pusztítást hagyott maga után. Ez már rövid időn belül a második ilyen brutális vihar, másfél hete még a Helene tombolt a floridai partokon. Milton 200 kilométer per órás széllel érkezett, és az amerikai meteorológusok kedden már azt közölték, hogy akár az elmúlt több mint száz éve legsúlyosabb vihara is lehet. Nagyon sok embert telepítettek ki, összesen 11,4 millió fő lakóhelyére terjed ki a vihar miatti figyelmeztetés. (CNN)

Csütörtök délután érte el Magyarországot a Kirk hurrikánból visszamaradt légörvény. Ez azt jelenti, hogy hidegfront van, ami lehűlést, erős szeleket, na meg esőt hoz. A ciklon ma délelőttre meleg levegőt fújt felénk, így a hirtelen váltás miatt is lehettünk ma szédelgősek és álmosak. A Kirk hatását még holnap is érezni fogjuk, de hétvégére az előrejelzés szerint naposabb időnk lesz. (Időkép)

Han Kang. Forrás: Nobel Prize/Facebook
Han Kang. Forrás: Nobel Prize/Facebook

A 2024-es irodalmi Nobel-díjat Han Kang dél-koreai író kapta. A Növényevő című regénye már 2017-ben megjelent magyarul a Jelenkor Kiadónál. Han Kangot azért díjazták, mert szembenéz a történelmi traumákkal, és feltárja az emberi élet törékenységét. Ő az első ázsiai nő, aki megkapta a rangos irodalmi elismerés. (Telex)

Újra 400 forint fölé ment egy euró értéke. Ez a nap folyamán ingadozott, de a 400 lélektani határt, mélypontot jelent a pénzünk értékében. Az izraeli háborúnak is köze van a romláshoz, de a nemrég közzétett gazdasági adatok is befolyásolták az értéket. Sok befektető szerint ugyanis nem számítanak kedvezőnek. (HVG)

Vitézy Dávid.
Vitézy Dávid.

A magyar politikában már-már megszokott, színvonalasnak korántsem nevezhető szóváltást zárt le Vitézy Dávid volt főpolgármester-jelölt, aki egy hársfatea elfogyasztását javasolta Lázár János építési és közlekedési miniszternek. Tette ezt azért, mert Lázár egy Facebook-posztban azt írta: Vitézy „a Fidesz után most Magyar Péter seggét nyalja.” A vita egyébként főleg a budapesti és országos tömegközlekedést érintő eltérő véleményeik miatt alakult ki. „Ha a miniszteri munka ennyire megviseli az idegeit, ráadásul az elmúlt évek sorozatos kudarcai nyomán a MÁV összes utasának idegeit is, mindenki jobban járna, ha lassan inkább abbahagyná” – írta Vitézy. (Facebook)

Ezután a szópárbaj után nem sokkal kiderült, hogy a mai nappal kirúgták a MÁV-HÉV Zrt. vezérigazgatóját, Nagy Gábort. A menesztés azután történt, hogy kiszivárgott a HÉV járatritkításának a terve. Lázár János miniszter e botrány mentén intézett kirohanást Vitézy Dávid ellen, aki nem értett egyet a HÉV ügyeinek szakmai szempontjaival. (HVG)

Ma van a lelki egészség világnapja. Ezt már 30 éve tartják, és azért jött létre, hogy megszűnjön a mentális zavarok tabusítása, és hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a mentális egészség legalább annyira fontos, mint a fizikai. Korábban írtunk nektek arról, hogy sajnos sem a felnőttek, sem a gyerekek mentális egészsége nem okés nálunk sem. A Kék Vonal ezért ma is kiemelte, hogy hozzájuk bármikor fordulhattok, ha nem tudjátok kivel megbeszélni a gondotokat.  Ingyenesen, éjjel-nappal várják a megkereséseket. (Kispolgár)

Csík János. Forrás: Facebook
Csík János. Forrás: Facebook

Kilép a Csík zenekarból az alapító, Csík János. A Kossuth-díjas zenész ezt a Válasz Online podcastjában jelentett be. Decemberben lesz 60 éves, akkor áll utoljára színpadra a zenekarral. Csík azt mondta, hogy érzi magán az idő múlását és súlyos autóbalesete után több mint húsz évvel egyre nehezebben tudja „tartani a frontot”. (Válasz Online)

Darabokra szedett repülőt dobnak az óceánba, hogy megtalálják a 10 éve lezuhant maláj utasszállító roncsait. Az új módszer a legújabb próbálkozás, hogy kiderítsék, mi történt a Malaysia Airlines MH370-es járatával. Ez egy Boeing 777-es volt, és a roncsnak csak néhány darabját sikerült eddig megtalálni. A Finding MH370 Initiative projekt egy Boeing 777-es alkatrészeit szórná bele az Indiai-óceánba, majd egy jeladó segítségével figyelné a mozgásukat. Úgy vélik, hogy ezeknek a sodródási mintáknak a megfigyelése közelebb viheti őket ahhoz, hogy megtalálják az MH370-es roncsát. (Interesting Engineering)

A gesztenyés-sárgabarackos-csokis csoda. Forrás: Facebook
A gesztenyés-sárgabarackos-csokis csoda. Forrás: Facebook

Egy gesztenyés-sárgabarackos-csokoládés süteményt választottak meg Budapest desszertjének. A süti belsejében lévő sárgabarackzselé vaníliával, kevés szegfűszeggel és fahéjjal van megbolondítva. A tetején pedig a gesztenyés gombóc látható. A nyertest a Cocó7 Csokoládébolt és Látványműhely készítette és az Édes Napok Budapest fesztiválon lehet majd megkóstolni. Ez péntektől lesz a Bazilika előtt. (HVG)

Négy amerikai diáklány ötlete segíthet megelőzni a vadgázolásokat. A találmány egy sulis projektnek indult: négy mérnöknek tanuló lány pár filléres eszközből épített olyan detektort, ami képes észlelni az út szélén feltűnő vadakat. Az ötlet annyira megtetszett mindenkinek, hogy állami pályázaton indultak vele, ahol nyertek is pénzt a prototípus elkészítéséhez. A fejlesztésüknek az lehet a legnagyobb előnye, hogy ez utólag telepíthető bármilyen autóba, és nem csak a legfrissebb luxustípusok vásárlóinak jár. (További részleteket a kütyüről a Vezess.hu-n olvashattok)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."