Mi történik a szemeddel, amikor szemüveges leszel?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A szemünk fontos érzékszervünk, mégis keveset tudunk róla. Ezt a fura kis zselégolyót idegek kötik össze az agyunkkal. A látásban a szemünk (a vizuális ingerek érzékelésével) és az agyunk (a jelek értelmezésével) együtt vesz részt.

Egy kicsit mindenkinek más a szeme. Nemcsak arról van szó, hogy valakinek barna, valakinek meg kék, hanem a működése is különbözik, és az is, mennyire látunk jól. Néha a szem részei nem működnek együtt úgy, ahogy kellene. Ilyenkor egy szemüveg segíthet tisztábban látni.

Mik a szemgolyó legfontosabb részei?

  • Szaruhártya: ez egy átlátszó, külső réteg, ami segít abban, hogy a szemünk fókuszálni tudjon. Ez találkozik először a fénnyel. A domború felülete erősen megtöri a beérkező fénysugarakat. A szaruhártya folytatása az ínhártya, ezekhez tapadnak azok az izmok, amik segítségével mozgatjuk a szemünket. A vérellátásukról az érhártya gondoskodik.
  • Szivárványhártya, vagyis írisz. Ez a szemünk színes része.
A szem felépítése. Fotó: Sulinet Tudásbázis
  • Pupilla: a kis fekete kör a szivárványhártya közepén. Ez valójában egy nyílás: a szaruhártya által megtört fény itt hatol be a szembe. A pupillán áthaladva a fény a szemlencsét éri el, majd áthatol az üvegtesten, ami a szemgolyó belsejét kitöltő kocsonyás anyag. A fény végül a szem hátsó részéhez, a retinához érkezik.
  • A retina fényérzékeny idegsejteket tartalmazó szövet. A tárgyakról érkező párhuzamos fénysugarak itt találkoznak egy pontban, így létre jön az éles kép. Úgy működik, hogy elektromos ingerré alakítja a fényingereket, azok pedig mennek az agy felé.

Ha minden flottul megy, akkor a szemeink úgy továbbítják az agyunkba a képet, mintha csak kamerával vennénk, amit látunk. De min múlik, hogy tisztán látunk-e? A szemünknek el kell hajlítania a fénysugarakat, hogy a kép élesen fókuszálódjon a retinánkra. Minél ügyesebben rögzíti a retinánk a képet, annál valószínűbb, hogy az agyunk tisztán értelmezi azt.

De hogy kell elképzelni a fény mozgását?

A fénysugarak elhajlása a fénytörés: ha valaki rosszul lát, azt gyakran fénytörési probléma okozza. Ennek egyik formája a rövidlátás. Ez azt jelenti, hogy valaki látja a hozzá közel eső dolgokat, de a távoliakat már nem. Szóval simán tud olvasni, de nehezen állapítja meg, melyik busz jön felé távolabbról. A távollátás ezzel szemben azt jelenti, hogy valaki tisztán látja a távoli dolgokat, de közelre nem lát jól: könyvet olvasni csak nehezen tud, de messziről kiszúrja, melyik busz jön.

Fotó: Giphy

Mindkét esetben arról van szó, hogy a kép nem megfelelően fókuszálódik a retinán. A szemüveg lehetővé teszi a szem számára, hogy a fényt a retinán a megfelelő pontra fókuszálja, és úgy hajlítsa a fénysugarakat, ahogy a szemünk már nem tudja.

Mi történik, ha nem látsz jól?

Nos, el kell menned egy szemvizsgálatra. Itt kapsz egy nagyon fura, lyukas szemüveget, amire mindenféle lencse illeszthető. A vizsgálat közben számokat vagy betűket kell felolvasnod, amiknek változik a mérete. Attól függően, mennyire látod őket jól, a vizsgálatot végző szemész vagy optometrista cseréli a lencséket, hogy közösen megtaláljátok, melyik segítségével látsz tökéletesen tisztán. Az optometrista olyan egészségügyi szakember, aki a látás hibáit diagnosztizálja, szemüveget, kontaktlencsét ír fel.

De általában gépekkel is megvizsgálnak. Ott egy jó nagy masina elejébe kell picit belehelyezned az álladat és a homlokodat: a szemed előtt képek jelennek meg, házikó, hőlégballon stb. Egy ideig változik, milyen tisztán látjuk őket, majd végül teljesen kitisztulnak előttünk. Ezután jön a folyamat bulis része, ugyanis, ha kiderül, hogy szemüvegre van szükséged, kiválaszthatod a szüleiddel, hogy milyen színű és formájú legyen a kereted.

Fotó: Unsplash

Ne feledd, ahhoz, hogy megőrizd a szemed egészségét, érdemes

  • nem a monitor előtt ülni egész nap,
  • védeni a szemet az erős fényektől,
  • védőszemüveget viselni olyan helyzetekben, ahol sérülhet a szem,
  • látásromlás vagy más panaszok esetén mihamarabb felkeresni egy szemészt vagy optometristát.

Források: Egészségvonal, Kid’s Health, The Conversation – Curious Kids.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."