Mégis mit jelent az, hogy Azahriah visszavonul?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A 22 éves Baukó Attila, vagyis Azahriah tegnap kiírta a YouTube-csatornáján egy üzenetben, hogy egy időre visszavonul.

Itt az ideje megpihenni, sok dolgot helyre tenni, gondolkozni, változtatni, de legfőképpen tanulni tovább és fejlődni. Nem tudom, mikor találkozunk legközelebb, de biztosan érzem, hogy az a jelenés nagyobb lesz, mint bármi eddig.

Az énekes és dalszerző őszintén és hálával köszönte meg a rajongóinak az elmúlt három évnyi pörgést. „Nagyon vigyázzatok magatokra, keressétek a saját utatok és minden erőtökkel a fejlődésen legyetek, és hogy szeretettel, megértéssel álljatok embertársaitokhoz.” Hozzátette, hogy nem azonnal tűnik el, hiszen november végén érkezik a mozikba a Mi vagyunk Azahriah című film, közben pedig lemegy az európai turnéja. „Ezután egy darabig felszívódok. Szeretlek titeket.”

Így robbant be

A rajongók talán kissé csalódottak, hogy a jövőben nem találkozhatnak a kedvencükkel. De Azahriah a lehető legjobb döntést hozta. A fiatal énekes az elmúlt két évben elképesztő tempót diktált. Elevenítsük csak fel, milyen rövid idő alatt történt vele minden. 2019-ben jelent meg az első dala, a Hathor, a következő évben pedig igazi áttörést ért el a RÉT című száma, amit DESH-sel közösen készített. A következő dalok egyre előkelőbb helyen szerepeltek a hallgatói toplistákon. 2021-ben pedig a legjobb előadó díját vihette haza az MTV EMA-n (Europe Music Awards).

Az olyan dalok, mint a MIND1, az EL BARTO vagy a tevagyazalány rengeteg rajongót szereztek maguknak. Azahriah 2023 márciusában már teltházas koncertet adott a Papp László Sportarénában. Az aréna több mint 12 ezer fő befogadására képes, ha zenés rendezvényről van szó. Idén májusban pedig a Puskás Arénában adott három (!) teltházas koncertet. Ez óriási teljesítmény. Olyannyira, hogy a magyar hírességek egymásra licitálva elemezték, hogy mégis mennyire óriási. A triplakoncertet az énekes és a csapata 600 milliós nyereséggel zárta. Közben film készült róla és elindult a második európai turnéja.

Fényes életnek tűnik, de nagyon fárasztó

Még csak rajongónak sem szükséges lenni ahhoz, hogy bárki elismerje: a fiatal énekes rengeteget dolgozik. Elképzelni is nehéz, mit jelent folyamatosan, minden héten teljesíteni a rajongók előtt és a zeneiparban.

A koncertezés ráadásul igen fárasztó dolog, sokszor nagyon lemeríti az énekesek kreatív, fizikai, mentális tartalékait.

Adele idén júliusban jelentette be, hogy teljesen kimerült és egy időre visszavonul. Két éve minden hétvégén fellépett a Las Vegas-i Caesars Palace-ben (ami egy a filmekből is ismert hatalmas kaszinó-hotel). Mindeközben nyáron, Németországban egy ideig heti két koncertet tartott. A Las Vegas-i fellépések elvitték az összes energiáját és november után egy ideig semmit nem akar kezdeni a zenével. Tavaly a többszörös Grammy-díjas Drake jelentette be, hogy egy időre eltűnik a nyilvánosság elől, mert az egészségére kell koncentrálnia, ő gyomorproblémákkal küzdött.

Adele. Fotó: Kristopher Harris/Wikipedia

Három éve a dél-koreai fiúbanda, a BTS vonult vissza, hogy a fiatalok egy időre élvezhessék az átlagos huszonévesek életét. Ugyanekkor tartott szünetet Justin Bieber is. Lewis Capaldi énekes-dalszerző pedig tavaly döntött úgy, hogy egy kicsit megpihen. Nála 2022-ben diagnosztizáltak Tourette-szindrómát. Ez egy idegrendszeri betegség, ami időnként ismétlődő, akaratlan mozgásokkal vagy hanghatásokkal jár (ezt hívják tikkelésnek). Tavaly egy koncert alatt jöttek elő a tünetei, akkor döntött úgy, hogy pihen egy kicsit.

Nem mindig volt forró téma a mentális egészség a zeneiparban. Rengeteg szupersztár ment el túl korán, mert kimerültséggel, brutális alváshiánnyal, súlyos függőségekkel küzdött. Ilyen például Jimi Hendrix, Jim Morrison, Amy Winehouse vagy a 2018-ban elhunyt Avicii. Mindannyiukon óriási volt a nyomás, de sokszor a környezetük, a menedzsereik is visszatartották őket attól, hogy szünetet tartsanak (és abbahagyják a pénz termelését).

Nem olyan könnyű felismerni és bevallani, hogy kicsit pihennünk kell ahhoz, hogy folytatni tudjuk. A mai sztárokat már tízmilliók követik, és a legtöbb híresség tudja, számít, hogy milyen példát mutatnak. A visszavonulásuk bátrabb dolog, mint elsőre hangzik, az ilyen döntésekkel pedig másokat is inspirálhatnak arra, hogy ne zsigereljék ki magukat teljesen. És persze, ami a legfontosabb: remélhetőleg egészségesebben, boldogabban és kipihentebben térhetnek vissza a rajongóikhoz!

Kiemelt kép: Azahriah/Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."