Halat vacsizott Orbán, mikroRNS-ért járt a Nobel – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Vacsorára tartva videózták le Orbán Viktor miniszterelnököt Olaszországban. A kormányfő többek között feleségével, Lévai Anikóval, és a Terror Háza Múzeum főigazgatójával, Schmidt Máriával falatozott Clusane kikötőjében. A híres Al Porto nevű étteremben ettek, és a Qui Brescia című lap szerint Orbán a halspecialitást, polentával sült compót választotta. Egyebek mellett. Ezen kívül az is kiderült a cikkből, hogy a miniszterelnök egy luxusszálláson pihent meg. Orbán Viktor azért volt Olaszországban, mert Matteo Salvini, a jobboldali (gyakran szélsőjobboldalinak is minősített) olasz Liga párt vezetője, európai szövetségese meghívta őt a párt gyűlésére. (Qui Brescia)

Orbán az olasz pártgyűlésen egyébként kihasználta az alkalmat, hogy tovább ekézze az Európai Uniót és annak bevándorlási politikáját. Újra elmondta, majd Facebookon is posztolta: „Ha tovább büntetnek bennünket, akkor a migránsokat Budapestről Brüsszelbe fogjuk szállítani, és letesszük őket a brüsszeli hivatalok ajtaja elé. Ha migránsokat akarnak, akkor meg fogják kapni!” (HVG)

Forrás: X
Forrás: X

A mikroRNS felfedezéséért járt idén a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj. Az elismerést Victor Ambros és Gary Ruvkun kapta, akik rájöttek, hogy az emberi genom több mint ezer mikroRNS-t kódol. Vagyis: segítettek abban, hogy jobban megértsük, hogyan működnek a sejtjeink. Ezeknek pedig kulcsszerepük van a szervezetünk fejlődése és működése szempontjából. Ezért például a rákos betegségek kutatásában is sokat segíthet a felfedezés. A héten még jön a fizikai és a kémiai Nobel-díj is. (24.hu)

Kiss László. Forrás: Óbudai Önkormányzat
Kiss László. Forrás: Óbudai Önkormányzat

Börtönben tette le esküjét az újonnan megválasztott óbudai polgármester, Kiss László. A Demokratikus Koalíció politikusát még augusztusban tartóztatták le vesztegetés és más korrupciós ügyek gyanújával. De nemcsak ő, hanem a kerület egyik alpolgármestere, Czeglédy Gergő is rács mögött van. Kiss jelenléte nélkül zajlott így Óbuda alakuló közgyűlése. Távollétében levelét olvasták fel, amiben azt írta, hogy ő politikai bebörtönzött és követeli valamennyi politikai fogoly szabadon bocsátását, a politikai perek előkészítésének befejezését, különösen az Iványi Gáborék elleni eljárásokat. A jelenlévő fideszes tag szerint ez az egész szánalmas, és a levél felolvasásával az egész III. kerületi önkormányzatot becstelenítették meg. (444.hu)

Egy éve törtek be a Hamász fegyveresei Gázából Izraelbe. A palesztin fegyveresek hajnalban támadtak és 1200 embert megöltek, több százat pedig túszként hurcoltak magukkal. Többen azóta is fogságban vannak, sokakat közülük pedig megöltek. Izrael katonai támadást indított a Hamász ellen. Azóta folyamatosan megy a gyilkolás mindkét oldalon, rengeteg civil áldozattal, a háború nem csitul. Hogy miért harcolnak egymással, arról ide kattintva olvashattok bővebben. (Kispolgár)

Forrás: Pécsi Tudományegyetem.
Forrás: Pécsi Tudományegyetem.

Vietnámiakat íratott be a pécsi egyetem életmentő tanfolyamára Orbán Viktor miniszterelnök öccse, Orbán Áron. A tanfolyamért csoportonként 30 ezer eurót, vagyis 12 millió forintot fizetett a Pécsi Tudományegyetemnek a Multi Shoot Zrt. cég, aminek Orbán Áron a vezérigazgatója. A képzés kétnapos, és eddig 50 vietnámit írattak be rá. A Multi Shoot egyébként egy lőtérkomplexum, élménylövészettel foglalkozik. Nemrég kiszivárgott egy hangfelvétel, amin Orbán Áron a Miniszterelnöki Kabinetirodán dolgozó Héjj Dávidnak kifogásolja, hogy a magyar hatóságok gátolják a vietnámiak vízumkérelmét (vagyis beutazási engedélyét). Hogy ez a képzés ennyiért miért érte meg a cégnek, és miért pont vietnámiakat dolgoztatnak, arra egyelőre nincs válasz. (Népszava)

Lezuhant egy kisrepülő vasárnap Dunakeszin a Gizella utcánál. Nem messze onnan van a repülőtér, de a pilóta már nem tudott odáig eljutni. Felszállás után észlelt hibát, visszafordult, de nem volt elég sebessége és hajtóereje ahhoz, hogy a reptérig a levegőben maradjon. Az első információk szerint a pilóta könnyebb sérülést szenvedett.(Dunakesziposzt)

Változások lesznek a magyar labdarúgó-válogatottban. Kerkez Milos, Horváth Krisztofer és Nego Loic sem csatlakozik a kerethez, helyettük Schön Szabolcs, ifj. Dárdai Pál és Gera Dániel került a csapatba – jelentette be a magyar labdarúgószövetség. A változások sérülések miatt történtek. A keret ma találkozik Telkiben, a magyarok pénteken a hollandokat fogadják, három nappal később pedig Bosznia-Hercegovinában vendégeskednek a Nemzetek Ligája A divíziójában. (MTI)

 

Forrás: Fossil Studies
Forrás: Fossil Studies. Az új faj balról az első, feketével jelölt példány.

A dínók rajongóinak hoztunk egy hírt: új Tyrannosaurus-fajt azonosítottak Mexikóban. Ő is csúcsragadozó volt, de kisebb termetű, mint az egykor északon élő rokona. A faj kb. 72 millió évvel ezelőtt élt, ezekre az új maradványokra Coahuila tartományban bukkantak. A csontok alapján a példány még fiatal volt, és egyértelmű lett a vizsgálatkor, hogy egy eddig nem ismert fajról van szó. Új nevet kapott: Labocania aguillonae. Érdekes amúgy, hogy nem volt földrajzi oka annak, hogy a dinók elkülönülten éljenek, mégis kisebb régiókra csoportosultak faj szerint. (National Geographic)

(Kiemelt kép forrása: Orbán Viktor Facebook oldala)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Orbán szerint le akarják őt cserélni, elveszett egy csomó bitcoin – híradó

A TikTokos fitneszguruk több mint fele hülyeségeket beszél, nézzünk inkább üstököst.

Formula 1-es világsztár is lehet depressziós

Egyre több sportoló vállalja fel mentális betegségét.