Száztíz éve készült el az első magyar animációs film

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Majdnem biztosra vesszük, hogy szereted a rajzfilmeket. Sokan ezeken nőttünk fel, és nemcsak a Disney vagy a Pixar meséiért voltunk oda, hanem Szaffiért, Vukért, Frakkért, a Mézga családért, a Macskafogóért és a Magyar népmesékért is.

Az első magyar rajzfilmet épp 110 éve készítette el egy alig 19 éves grafikus, Kató-Kiszly István. Ehhez papírból vágott ki egyszerű, sík figurákat, és azokat mozgatta a kamera előtt. És még mielőtt azt hinnéd, hogy az első magyar animációnak valami borzasztó komoly témája volt, hát ki kell ábrándítanunk. A film címe Zsirb Ödön lett és a főszereplője egy zsíros bödön volt. Sajnos a film elveszett, ezért nem tudni pontosan, mi történt Ödönnel, de Kató-Kiszly István ezek után még több animációt is elkészített. A Rómeó és Júlia című Shakespeare-drámát például 13 percre sűrítette össze. Ráadásul a színdarab szerepeit fekete papírból kivágott bogarak játszották, így ez volt az első olyan magyar animáció, amiben nem emberek voltak a szereplők. Sajnos erről a filmről is csak feljegyzésekből tudunk.

A harmincas évektől kezdve aztán egyre több animációs film készült, ezek közt sok olyan reklámfilm volt, amit a mozikban vetítettek a filmek előtt. A leghíresebb rajzfilmesek ekkor talán Halász János és Macskássy Gyula voltak. Halász János 1936-ban Angliába költözött, a nevéhez fűződik az angol rajzfilmgyártás elindítás. Már John Halas néven elkészítette George Orwell Állatfarm című regényének rajzfilm-változatát, ami azóta is az egyik leghíresebb animáció a világon.

„Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél.” Részlet az Állatfarmból. Kép: Wikipedia

Macskássy Gyulát pedig a magyar rajzfilm atyjának szokták tekinteni, számos, később nagyon sikeres rajzfilmes tanulta ki nála a szakmát Dargay Attilától Jankovics Marcellig. Hozzá köthető a Pannónia Filmstúdió születése is, ahol olyan karakterek készültek el, mint például Gusztáv. Az úgynevezett „hétköznapi figura” 68 epizódon keresztül csak úgy van, de mindezt nagyon viccesen teszi. Gusztávot egyébként egy csomó országban vetítették Európában, sőt, még Új-Zélandon is szerették.

A hatvanas-hetvenes évektől egyre több nemzetközileg is ismert rajzfilm készült, és olyanok is, amiket külföldi megrendelésre készítettek. Ezek közül talán a legismertebb a Macskafogó, a János Vitéz vagy a Lúdas Matyi. 1980-ban egy rajzfilm, a Rófusz Ferenc által készített A légy nyerte meg az első magyar Oscar-díjat is.

Az elmúlt néhány évben szintén rengeteg sikeres rajzfilm készült. M. Tóth Géza Maestro című filmje 2006-ban volt Oscar-jelölt. A Ruben Brandt, a gyűjtő, a Kojot négy lelke, a Kék pelikan vagy a 27 című rajzfilmek is nagyon sikeresek lettek. Ezek ugyan nem kimondottan gyerekeknek készültek, de néhány év múlva érdemes lesz megnézned őket.

Addig meg nézzetek körül a Filmio-n, mert a 110. évforduló kapcsán egy csomó régi és mai rajzfilmet ingyenessé és elérhetővé tettek. Ha pedig kedved támad animációt készíteni, ebben a cikkben mutattuk meg, hogyan csináld.

(filmio.hu, nfi.hu, hvg.hu, filmvilag.blog.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."