Gyorsan növekszik a rövidlátó gyerekek száma

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Lehet, hogy te is szemüveges vagy. Lehet „pluszos” a szemüveglencséd (ekkor a közeli dolgokat nem látod elég jól) vagy „mínuszos” (ekkor a távoli tárgyakat látod homályosnak).

Az utóbbit rövidlátásnak, vagyis miópiának hívják. Ez egy olyan látászavar, ahol a tőled távol első dolgokat nem látod valami élesen.

Egy új kutatás szerint egyre több gyerek és serdülő rövidlátó, 2050-re pedig a fiatalok 40 százalékát is érintheti a látászavar. Erről már korábban is voltak aggasztó előrejelzések. Most egy csapat kínai kutató vizsgálta meg a helyzetet. Ők egészen 2023-ig gyűjtötték össze az adatokat a világ 50 országából.

A tudósok megállapították, hogy 1990 és 2023 között az 5-19 évesek körében a rövidlátás gyakorisága világszinten 24 százalékról 36 százalékra nőtt. A probléma leginkább a japánokat érinti, náluk a gyerekek és a kamaszok 86 százaléka rövidlátó. A legkevesebb „mínuszos” Paraguay-ban volt, a gyerekeknek ott csak 0,84 százaléka lát homályosan.

Ha a gyerekek és a kamaszok látása a jövőben is ugyanilyen ütemben romlik, akkor 2050-re akár a fiatalok 40 százaléka is rövidlátó lehet.

Bár a genetika nagy szerepet játszik a rövidlátásban, nem magyarázza meg, hogy miért nőtt meg ennyire a rövidlátó gyerekek száma. Ha egy gyereknek két rövidlátó szülője van és nem tölt elég időt a szabadban, a rövidlátás genetikai veszélye 60 százalékra nő.

Korábbi tanulmányok a koronavírus-járványt is összefüggésbe hozták a gyerekek látásának romlásával. De nem a vírus miatt: a kutatók úgy gondolták, az, hogy a gyerekek egész nap be voltak zárva és a képernyő előtt töltötték az idejük nagy részét, és még a suli is ott zajlott, hozzájárulhatott a problémához.

Az új kutatást készítő tudósok szerint Afrikában például a gyerekek és tizenévesek körében a rövidlátás előfordulási gyakorisága hétszer alacsonyabb, mint Ázsiában. Egyelőre senki sem tudja, hogy ez miért van így, de van összefüggés az oktatás időtartama és a rövidlátás előfordulása között. Szingapúrban és Hongkongban már két-három éves gyerekek is aktívan részt vesznek oktatási programokban, mielőtt még elkezdenék az iskolát. A kutatók szerint mindenképpen további vizsgálatokra van szükség, hogy lelassítsuk a rövidlátás gyakoriságának a tempóját.

Mivel október a Látás Hónapja, hamarosan írunk nektek arról, hogy egészen pontosan hogyan működik a látás, mi történik a szemmel, amikor „elromlik”, és hogyan javítja meg azt a szemüveg. (ScienceDaily)

Kiemelt kép: Unsplash

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."