Hátizsákokat szereltek a tudósok a teknősökre, hogy megoldjanak egy régi rejtélyt

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A teknősök néhány helyen tengerpartokon alapítanak családot. Legalábbis ott, a homokba ásott fészkeikbe helyezik el a tojásaikat. Amikor a kisteknősök kikelnek, a tengerbe igyekeznek.

De a tudósoknak eddig nem volt teljesen világos, hogy a kicsik pontosan hogyan ássák ki magukat a homok alól, hogy később a víz felé vegyék az irányt.

Most egy csapat kutató néhány hátizsákos teknős segítségével feloldotta a titkot. A zsákokban gyorsulásmérők voltak. Ezekkel a tudósok tanulmányozhatták az állatok mozgását és viselkedését, megmérhették a sebességüket és az irányváltásaikat.

A vizsgálatot a Nagy-korallzátony déli részén, a teknősök egyik kedvenc fészkelőhelyén végezték. Egy kikelési detektor segítségével a tudósok észlelhették, mikor bújnak ki a kicsinyek a tojásokból. Ez általában a tojásrakás után körülbelül 60 nappal történik meg. Amikor a kicsinyek elkezdtek kibújni, a kutatók óvatosan beleásták magukat a homokba, hogy megtalálják a legkönnyebben elérhető példányokat, és gyorsulásmérőt helyezzenek a hátukra. Ezután óvatosan visszatöltötték a homokot, és a teknősök munkához láttak. Így néztek ki:

Fotó: Davey Dors / Instagram

A gyorsulásmérők eredményei azt mutatták, hogy bár a teknősök nem tudták egyértelműen felmérni, merre van a felszín, de következetesen a jó irányba haladtak. Eddig azt hitték, hogy kiássák magukat, de a mozgásuk valójában inkább az úszáshoz hasonlítható.

A tanulmány egyik szerzője szerint az ember nem is gondol arra, hogy ezeknek az apró lényeknek mennyi munkájukba kerül, hogy szinte oxigén nélkül ússzanak a homokban. Most már tudjuk, hogy csak kis ideig pihennek a kikelés után.

Ha közelednek a felszínhez, a mozgásuk is megváltozik. A tudósok szerint érdekes, hogy a teknősbébik látszólag ösztönösen tudják, merről és hogyan kell kijönniük a felszínre. Ezek az eredmények pedig nagyon sok új kérdést vetnek fel a tengeri teknősökkel kapcsolatban! (IFL Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Orbán szerint le akarják őt cserélni, elveszett egy csomó bitcoin – híradó

A TikTokos fitneszguruk több mint fele hülyeségeket beszél, nézzünk inkább üstököst.

Formula 1-es világsztár is lehet depressziós

Egyre több sportoló vállalja fel mentális betegségét.