Romlik a háborús helyzet a Közel-Keleten, gyengül a forint – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tovább romlik a helyzet a Közel-Keleten. Azután, hogy Izrael több támadást indított Libanonban a Hezbollah nevű szervezet ellen, válaszul Irán rakétákkal támadta meg Izraelt. Idén egyébként nem ez az első ilyen eset. Az iráni rakéták kisebb károkat okoztak csak, annak ellenére, hogy voltak, amik légibázisokat találtak el. A légicsapásnak nem voltak halálos áldozatai. Izrael azzal fenyeget, hogy megtorolja a támadást. De nemcsak Izrael, hanem az Egyesült Államok is válaszcsapással fenyegette meg Iránt. (hvg.hu)

Az eset kapcsán megszólalt az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres, aki azt írta az X nevű közösségi oldalon: „Elítélem a közel-keleti konfliktus kiszélesedését. Ennek véget kell vetni. Tűzszünetre van szükségünk.” Ezután viszont Guterrest nemkívánatos személynek nyilvánították Izraelben, az ország külügyminisztere szerint ugyanis „aki nem tudja egyértelműen elítélni Irán Izrael elleni szörnyű támadását, nem érdemli meg, hogy Izrael földjére lépjen”. Elítélte viszont a támadást az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen közleményében azt írta, hogy az Iráni rakétatámadás csak ront az amúgy is feszült helyzeten a közel-keleti térségben. (444.hu)

Már megint több mint 400 forintot kell fizetni egy euróért, vagyis romlik a forint értéke. Utoljára 2022 végén volt ilyen gyenge a forint, nemcsak az euróért, hanem a dollárért is jóval többet kell most fizetni. Ennek oka a közel-keleti helyzet. Az Irán és Izrael között kialakult háborús helyzet ugyanis az egész térséget veszélyezteti, és ettől az olaj ára emelkedik, mert gondok várhatók a kitermeléssel. Magyarország és a hasonló méretű országok gazdasága pedig nagyon függ az olajtól, így a pénzük is megérzi a bizonytalanságot. A forint árfolyamáról bővebben itt írtunk. (hvg.hu, Kispolgár)

Az amerikai elnökválasztási kampányban tegnap az alelnökjelöltek vitáztak.  J.D. Vance, a republikánus Donald Trump jelöltje és a demokrata Kamala Harris által jelölt Tim Walz csaptak össze. A tévévita fő témái a bevándorlás, gazdaság, az abortusz, Amerika gazdasági helyzete és a demokrácia állapota voltak. A vita egészen kiegyensúlyozottan zajlott, szemben az elnökjelölti vitával, amiről mi is írtunk bővebben. Az egyik legnagyobb tévécsatorna, a CNN kérdésére a választók 51%-a Vance-t, 49%-a Walzot találta jobbnak.

Balról jobbra: J. D. Vance és Tim Walz. Kép: Youtube

Ingyenes európai vonatjegyekre pályázhatnak az idén 18 éves diákok. Azok a fiatalok, akik 2006. január 1. és december 31. közt születtek, olyan ingyenes utazási igazoláshoz juthatnak, amivel 30 napon keresztül ingyen utazhatnak Európa-szerte. A pályázat győztesei emellett olyan kedvezménykártyát is kapnak, amivel többezer szállást és kulturális programot is olcsóbban vehetnek igénybe. Pályázni az Európai Ifjúsági Portálon lehet október 16-ig. (youth.europa.eu)

Ma este köszönt be a zsidó újév. A zsidó vallás időszámítása szerint az 5785. évbe lépünk. Ők ugyanis nem Jézus szülinapjától számítják az éveket, mivel nem fogadják el őt megváltóként, hanem egy másikat várnak. Az ünnep kétnapos, és héberül ros hásáná a neve, ami azt jelenti: az év feje. Ezért sokszor fejjel együtt sütött halat tálalnak, mellé mindenféle édes eledellel készülnek. Az ókori tűzáldozatot ma már gyertyagyújtás helyettesíti, de nem is lenne egyszerű a fürdőkádban felgyújtani egy birkát.

Egyre magasabb a világ legnagyobb hegycsúcsa, a Mount Everest. A jelenleg majdnem 8849 méteres hegy évente fél millimétert nő. Ez nem tűnik soknak, de a Kínai Földtudományi Egyetem mérése szerint a csúcs az elmúlt 89 ezer évben 15-50 métert is növekedett a környező folyók miatt. A Himalája folyói, különösen az Arun-folyó ugyanis egyre mélyebbre vágják a völgy alját. Ezzel óriási mennyiségű kőzetet mozgatnak meg, ami az Everest folyamatos emelkedéséhez vezet.  (guardian.com)

Mount Everest. Kép: Wikipedia

Idén először lehet szavazni az Év Hős Kutyájára. A döntőbe hat kutya került, valamennyien szolgálati, terápiás, segítő vagy mentőkutyák. A verseny célja az, hogy megmutassa, milyen csodálatos munkát végeznek ezek a kutyák az emberekért. A döntős kutyákat ezen az oldalon tudod megnézni, és október 15-ig szavazhatsz is rájuk.

Az egyik döntős: Tyn. Kép: Facebook/ Az Év Hős Kutyája

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."