Visszatér a legenda, folytatódik a Magyar népmesék

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Könnyen lehet, hogy a te életedből már kimaradt, de a főcímdalát egészen biztosan ismered a Magyar népmeséknek:

A Magyar népmesék egy hatalmas sikerű televíziós rajzfilmsorozat volt. 1977-ben mutatták be és egészen 2011-ig futott. Nem túlzás azt állítani, hogy egész generációk nőttek fel rajta, nem is csoda, hogy 2020-ban hungarikummá nyilvánították. Az alkotók most bejelentették, hogy a sorozat tizenhárom résszel folytatódik, ezek várhatóan jövőre készülnek el.

A sorozatot annak idején Mikulás Ferenc álmodta meg, aki a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermének vezetője volt. Azt szerette volna, hogy a gazdag magyar mesék ne tűnjenek el, és hogy a fiatalabb generációk számára is közérthetőek és hitelesek maradjanak.

A sorozatban vannak állatmesék, varázs-, táltos- és tündérmesék, legendák, Mátyás király kalandjairól szóló epizódok. De a mesék nem csak a gyerekeknek érdekesek. Mivel a készítők meghagyták az eredeti, néhol pikáns humort, az epizódok a felnőtteknek is szórakoztatóak.

A sorozat látványvilágáért és rendezéséért Jankovics Marcell volt a felelős. Ő a rajzfilmrendezés, forgatókönyvírás igazi nagyágyúja volt. 2021-ben hunyt el, előtte többek között a Nemzet Művésze címmel tüntették ki. Mellette más híres alkotók is részt vettek a munkában, például Horváth Mária és Nagy Lajos.

Tényleg minden részletre figyeltek! Fontos szempont volt, hogy a sorozat eredeti népmeséket és ne feldolgozásokat használjon. Ebben a Magyar Tudományos Akadémia néprajzkutatói is segítettek, hiszen ők eredeti mesegyűjtésekből dolgoztak.

Az epizódokat a készítők pontosan megtervezték. A szereplőket az adott mese helyszínéül szolgáló táj népviseletébe „öltöztették”. A népviselet egy adott tájra, nemzetre vonatkozó jellegzetes öltözködési stílus. Legutóbb akkor írtunk róla nektek, amikor a kalotaszegiek levélben tiltakoztak az ellen, hogy a Mango ruhamárka ellopta a mintájukat és feltette egy hímzett kabátra, anélkül, hogy jelölte volna, honnan származik a hímzés.

A sorozat főcímét már fentebb megmutattuk, a furulyaszóval madáréneket utánzó dalt – és a többi zenei aláfestést – a Kaláka együttes alkotta meg.

Hogy a tizenhárom új epizód miről szóljon, azon még Mikulás Ferenc és Jankovics Marcell kezdett el először gondolkodni. Az időközben elhunyt rendező helyére Csákovics Lajos lépett, ő sokat dolgozott együtt Jankovics-csal.

A Magyar népmesék egyébként nem csak Magyarországon híres, nemzetközileg is ismerik. Eddig közel 40 országban adták le az epizódokat (összesen 100 készült eddig). Érdekes módon a netre feltöltött mesék elsőszámú külföldi rajongói a távol-keletiek. (MTI/NFI)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!