Itt a náthaszezon, tippeket adunk a gyógyuláshoz

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Itt van az ősz, itt van újra, a fél osztály meg hiányzik, mert mindenki náthás. És ez az az időszak, amikor vérre menő vitákat lehet folytatni nagymamákkal, hogy vegyél-e fel még egy pulcsit vagy sem. Vagy hogy kell-e sapka vagy sem, mert a nagyi szerint a hidegtől leszel beteg. Valójában viszont nem a hideg tehet arról, ha benyeled a náthát. Az csak annyiban járul ehhez hozzá, hogy kicsit gyengíti a szervezeted. A náthát valójában leginkább vírusok okozzák.

Arról írtunk már, hogyan lehet megkülönböztetni a náthát egy komolyabb betegségtől, most viszont arra adunk tippeket, hogyan vészeld át az egyszerű megfázást. Sokan rögtön a vény nélkül kapható gyógyszerekhez nyúlnak. Te semmiképp ne tedd ezt, pláne a szüleid tudta nélkül. Viszont vannak gyógymódok, amiktől kicsit jobban érezheted magad, és amik mellékhatás nélkül segíthetnek.

Pihenés – egyáltalán nem véletlen, hogy az orvos ágyba parancsol. Persze, hogy uncsi, de a tested gyorsabban gyógyul, ha nyugalomban van. Pláne, ha alszol.

Gyógynövényes teák – az ivás eleve jót tesz, hiszen hidratál, de egyes gyógynövényeknek bizonyítottan gyógyhatása van. A kamilla, menta, hárs vagy kakukkfű nagyon jó választás megfázáshoz. De csinálhatsz teát gyömbérből, sőt, akár vöröshagymából is.

Kép: Pixabay

Fokhagyma – nagyon jó a bacik ellen. Ráreszelheted pirítóskenyérre, de megfőzve is segít a gyógyulásban.

Méz – az egyik legjobb választás, ha náthás vagy. Tele van olyan anyagokkal, amik erősítik a szervezetet. Még jobb, ha összekevered fahéjjal, citrommal vagy gyömbérrel. Arra viszont vigyázz, hogy ne tedd tűzforró teába, mert a hatvan fok fölé melegített mézben elpusztulnak a hasznos tápanyagok.

C-vitaminban gazdag ételek – egyél minél több citrusfélét, almát, paprikát. A bennük lévő C-vitamin erősíti az szervezeted védekezőképességét.

Kép: Pixabay

Sós vizes gargalizálás – torokfájás esetén naponta többször is gargalizálhatsz enyhén sós melegvízzel. Ez csökkentheti a torokgyulladást.

Illóolaj párologtatása – ha van otthon párologtató diffúzor, könnyebb dolgod lesz, ha nincs, csöppents pár csepp illóolajat melegvízbe és tedd a radiátorra. Az eukaliptusz, citromfű, menta vagy levendula olaja jót tesznek a légutaknak és még jót is alszol tőlük.

Ez egy diffúzor. Kép: Pixabay

Inhalálás – forró víz, gyógytea vagy illóolajos forró víz fölé hajolsz, és belélegzed a gőzét. Persze vigyázz, hogy ne forrázd le magad. De ez az egyik legjobb módszer a bedugult orr vagy fül ellen.

Azt szokták mondani, hogy a nátha akkor is nagyjából hét nap alatt múlik el, ha kezeled, és akkor is, ha nem. De ha nem leszel jobban néhány nap alatt, vagy ha a lázad is nagyon magasra szökik, inkább fordulj orvoshoz. (hazipatika.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."