Beröffentette az őszi szezont a parlament, visszavonul Bősz Anett – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Elkezdődött az országgyűlés őszi ülésszaka. Fontos döntések még nem születtek, csak egymásnak szólogattak be a politikusok. Orbán Viktor miniszterelnök beszédével kezdődött a nap, aminek a lényege az volt, hogy a magyar gazdaság köszöni szépen, jól van. Megemlítette újra azt, amit már múlt pénteken, a Kossuth rádióban is felhozott: a diákhitelhez hasonló munkáshitelt, a gyerekek után járó adókedvezmény megduplázását. (HVG)

Forrás: MTI/ Koszticsák Szilárd
Forrás: MTI/ Koszticsák Szilárd

Orbán beszédére elsőként a momentumos Bedő Dávid kért reagálási lehetőséget. Ő ezt az időt arra használta fel, hogy megemlékezzen a szombaton elhunyt Karsai Dánielről. Ezt Kövér László házelnök ízléstelen provokációnak nevezte, szerinte „felhasznált egy tragikusan elhunyt embert arra, hogy politikai propagandát fejtsen ki a halál kultúrája mellett.” Ezzel Kövér Karsai harcára célzott az eutanáziáról, amit a Fidesz és a kormány ellenzett. (HVG)

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is válaszolt Orbán Viktor beszédére, és leárulózta az Orbán-kormányt oroszbarátsága miatt. Őt is Kövér László szakította félbe és azt mondta: „ön itt minden zagyvaságot összehordhat, de nem ön van kormányon, nem engedhet meg magának mindent.” Ezután felszólította, hogy üljön le és higgadjon le. Orbán később cinikusan reagált erre, mondván: türelmet kér a DK-nak, mert a parlamentbe jutásért kell harcolniuk, és ilyenkor az ember ideges. (24.hu)

Botrányos kijelentéseit magyarázta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. A Telexnek azt mondta, hogy félreérthetően fogalmazott, úgy értette, hogy „mi” Ukrajnában nem küzdenénk, Magyarországon viszont igen. Hogy az ukránok miért ne küzdjenek Ukrajnában, ara már nem válaszolt. A teljes videót itt nézhetitek meg:

Folytatódik a személyeskedő adok-kapok a főpolgármester-helyettesi jelölésekért. Először Karácsony Gergely adott interjút a Telexnek, amiben azt mondta, hogy nehéz a Magyar Péter vezette TISZA párttal tárgyalnia. Azt is mondta, hogy Magyarék Vitézy Dávidot akarják főpolgármester-helyettesnek. (Vitézy Karácsony ellen indult a főpolgármester-választáson, de veszített.) Szerinte a TISZA pártnak van egy terve, amiben Vitézy minden hatalmi jogkört magához ragadva, tulajdonképpen főpolgármesterként vezetné a várost. Egyébként ha nem szavaz meg a közgyűlés helyettest, akkor azt az állam fogja kijelölni. A közgyűlésről és annak szerepéről holnap írunk nektek bővebben. (Telex/ Facebook)

Eközben az egyik főpolgármester-helyettes, Bősz Anett bejelentette: felhagy a politizálással. „Ma nem csak a fővárostól, a politikai pályafutásomtól is búcsúzom.” – írta Bősz Anett, a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes. Kilépett a pártjából és a fővárosi pozíciójából is távozik. Döntésének pontos okát nem árulta el. (Facebook)

Babis, Kickl, Orbán (Fotó: Orbán Viktor Facebook)
Babis, Kickl, Orbán (Fotó: Orbán Viktor Facebook)

A Szabadságpárt nyerte a hétvégi osztrák választásokat. Ausztriában a szavazatok 28,8 százalékát kapta a szélsőjobboldali párt. Érdekesség, hogy ez a párt lépett szövetségre a Fidesszel, hogy megalapítsák az Európai Parlamentben a Patrióták Európáért csoportosulást. Erről bővebben itt írtunk. Így természetesen Orbán Viktor magyar miniszterelnök az elsők között gratulált a győzelemhez. A nacionalista Szabadságpárt egyedül nem fog tudni kormányozni, ehhez szövetségesek kellenek majd neki. Ez azonban nehéz lesz, mert olyan pártok kaptak még sok szavazatot, amelyek előre jelezték, nem kívánnak a Szabadságpártot vezető Herbert Kickllel szövetségre lépni. (24.hu/ Kispolgár)

Meghalt Gerőcs László matematikatanár, aki még a Magyar Televízió Repeta című műsorát alapította. Gerőcs nyufdíjazása után is aktív maradt, a kornavírus-járvány alatt indította el Korrepeta felkészítő sorozatát a matematikaérettségire. (Telex)

Továbbra sem tudni, mit csinált Novák Katalin volt államfő azután, hogy belebukott a kegyelmi botrányba. Novák nemrég alapított egy nonprofit céget, amiben azon dolgozik, hogy világszerte növeljék a születések számát. De hogy eddig mivel foglalkozott, arra a 444 közérdekű adatigénylésére csak annyit válaszolták: nem nyilvános találkozókat szervezett. Minderre amúgy azért kíváncsiak az újságírók, és kérhetnek ki róla adatokat, mert Novák Katalin élete végéig az adófizetők pénzéből él majd. Tehát a költése közérdekű adatnak minősül. Havi 5 millió forintot kap, ezenfelül egy 3 fős titkárság és egy házvezetőnő fizetése is jár neki. (444)

A két űrhajótörött, Butch Wilmore and Sunita Williams. Fotó: NASA
A két űrhajótörött, Butch Wilmore and Sunita Williams. Fotó: NASA

Megérkezett a felmentő sereg a Nemzetközi Űrállomáson rekedt űrhajósokhoz. A két amerikai kutató június óta vesztegel az űrben, mert meghibásodott az űrhajójuk. Ide kattintva olvashattok a történetről bővebben. A mentőakciót a SpaceX szervezi, és vasárnap meg is érkezett a Crew Dragon űrkapszulája, ami a tervek szerint jövőre visszahozza az asztronautákat, Butch Wilmore-t és Suni Williamst. A SpaceX amúgy is ment volna az űrállomásra, de négy fővel. Most csak kettővel mentek, hogy az ott rekedteket hazahozzák. Suninak és Butchnak most meg kell várnia, hogy a kiérkezett szakemberek teljesítsék küldetésüket, és velük együtt februárban térnek vissza a Földre. Ide kattintva megnézhettek egy videót a csapatról. (Kispolgár)

 Kris Kristofferson. Forrás: Imdb
Kris Kristofferson. Forrás: Imdb

88 éves korában meghalt Kris Kristofferson színész és countryzenész. Kristofferson svéd-amerikai családból származott, angol irodalomból volt diplomája, és szolgált az amerikai hadseregben. Ezutánn főleg zenélt, de később a színészetre kezdett koncentrálni. Szerepelt a Pat Garrett és Billy, a Kölyökben, majd 1976-ban Barbra Streisanddal közösen forgatták a Csillag születik című filmet. Ennek a remake-jét készítette el Bradley Cooper Lady Gagával. A Penge-trilógiából is ismerős lehet. Country karrierjét sem tette teljesen félre, több Grammy-díjat is szerzett, 2004-ben pedig bekerült a Country Hírességek Csarnokába. (CNN)

Navalnij. Forrás: Facebook
Navalnij. Forrás: Facebook

Lehet, hogy mégis megmérgezték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust. A közzétett hivatalos dokumentumok szerint Putyin legnagyobb ellenfele a börtönben szívritmuszavarban hunyt el, ám támogatói és felesége ezt mindig kétségbe vonták. 2020-ban már túlélt egy mérgezést, amit Németországban kezeltek, és 2021 elején visszatért Oroszországba. Ekkor letartóztatták, és börtönre ítélték. Ott halt meg. Az Insider által szerzett dokumentumok alapján Navalnijnak éles hasi fájdalma volt és hányt, mielőtt összeesett. Ez pedig a megkérdezett orvosok szerint inkább mérgezésre utal. Ezeket a tüneteket végül a végső jelentésből kivették. (The Insider)

Ő Ferdinánd. Fotó: Mihalecz András/Facebook
Ő Ferdinánd. Fotó: Mihalecz András/Facebook

Elszökött, majd napokig lófrált Kaposváron Ferdinánd, a tenyészbika. A 650 kilós fiatal állatot a kaposvári állattenyésztési napokra vitték volna hétvégén, vagyis vitték is, csak megszökött. Még a program kezdete előtt átugrotta a karámja oldalát és eliszkolt, egészen az erdőig szaladt. Kalandja egészen hétfőig tartott, amikor a kaposvári egyetemhez sétált éppen a tisztáson. Kábítólövedékkel fogták be, baja nem lett, és hazakerült. (24.hu)

(Kiemelt kép: Bősz Anett. Forrás: Facebook)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!