Keményen beszóltak Ferenc pápának

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kellemetlen, néha ellenséges fogadtatásban volt része Ferenc pápának, a katolikus egyház vezetőjének belgiumi körútján. Pedig igyekezett jó fejnek mutatkozni – de kötik az egyház hagyományai.

Mire valók a nők?

A legnagyobb botrány abból lett, amikor a Leuveni Katolikus Egyetemen kérdést kapott a nők szerepéről. „Az egyház egész története során láthatatlanná tette a nőket. Hol a nők helye Ön szerint?” – kérdezték a diákok. Ferenc erre azt kezdte fejtegetni, hogy olaszul maga az egyház szó is nőnemű. Majd arról beszélt, hogy a nőiség anyaságot, gondoskodást, életadást jelent. Nem említett terveket az egyházi szabályok megváltoztatásáról.

Ferenc pápa a Leuveni Egyetemen. Fotó. Vatican News

Az egyetem vezetése szinte azonnal közleményt adott ki, és elhatárolódtak a pápa szavaitól. Ez egy katolikus intézménytől elég erős lépés. A diákok szintén csalódottak voltak. „A nők nemcsak arra valók, hogy szüljenek és feleségek legyenek”, mondta egyikük.

Papi bűnök, női papok

A pápának alaposan beolvasott a belga király és a miniszterelnök is. Ők a papok által bántalmazott, molesztált áldozatok melletti kiállást sürgették. Csak Belgiumban több száz áldozatról tudnak, akiket papok bántalmaztak fiatalkorukban. Egy másik katolikus egyetem vezetője pedig arra szólította fel Ferencet, hogy fontolja meg a nők pappá szentelésének lehetőségét.

Ferenc pápa apácákkal (női szerzetesekkel). Papok nem lehetnek. Fotó: CNS/Vatican News

Ferenc pápa személyesen sokat tett már a papok áldozatainak megsegítéséért, és a további bűncselekmények elkerüléséért. Elődeinél sokkal szigorúbban lép fel a bűnöző papok ellen. Korábban az egyház az ilyen szexuális bűnöket igyekezett eltitkolni, az áldozatokat pedig elhallgattatni. Ferenc próbált a nőknek is több szerepet adni a Vatikánban (az egyház római miniállamában). Emellett elkezdődött a gondolkodás arról, hogy a nőket úgynevezett diakónussá szenteljék. A diakónusok amolyan paphelyettesek, akik misét nem tarthatnak, de kisebb feladatokat elláthatnak. Persze ez megint csak azt jelentené, hogy a nők másodrangú emberek.

A lemaradó egyház

Mindez azonban úgy látszik, nem elég már. Ma a nőkből simán lehet űrhajós, pilóta, bokszoló vagy amerikai elnök. Egyszerűen védhetetlen butaságnak látszik már a katolikusok ragaszkodása ahhoz, hogy pap csak férfi lehet. Nem is nagyon magyarázható, csak azzal, hogy ez mindig így volt. Ráadásul a protestáns (református, evangélikus) egyházakban nők is lehetnek lelkészek. Náluk a papnak nem kell nőtlenséget sem fogadnia.

Pethő-Szűcs Mária evangélikus lelkész. Fotó: evangelikus.hu/Youtube

Emellett az egyház az egész világon paphiánnyal küzd. A vallásosság rohamosan gyengül, a hívők fogynak, egyre több templomba nem jut már pap. Erről itt írtunk részletesen. Nem logikus, hogy a nőket alapból elutasítják. Ám a római egyház egy kétezer éves intézmény, amelyben őrülten fontos a hagyomány.

Ferenc nem felelős személyesen az egyház szabályaiért és bűneiért. De mivel vezetője annak, kénytelen szembenézni a vádakkal. A most 87 éves pápa már aligha tehet sokat a változásért. Már az eddigi intézkedéseivel is sokakat felháborított a papság hagyományőrző, konzervatív tagjai közül. Így még az is lehet, hogy utódja nála kevésbé lesz fogékony a kritikákra. Ez viszont tovább fogja csökkenteni a katolikus vallás vonzerejét. A megmaradt hívők és papok idegesen reagálnak arra, ha az egyház változik és alkalmazkodik a világhoz. Ez egy nagyon nehéz feladvány, és nem is biztos, hogy van rá megoldás. Imádkozni persze lehet, de az eddig sem segített. (Források: Reuters, Guardian)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."