Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma a Mihályokat ünnepeljük, és a névnapjuknak extra jelentősége is van.

A népi szokásban ezt a napot tartották az állattartók a gazdaság fordulójának. Vagyis a Szent György napon (április 24) legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották vissza télire. Szent Mihály ugyanis a hideget is behozza, ami a mai időjárás alapján még meg is történhet, ugyanis nagyot esik a hőmérséklet az előrejelzés szerint.

A paraszti világban erre a napra női munkatilalom is vonatkozott. Eszerint „aki ilyenkor mos, kisebesedik a keze, aki pedig mángorol, annak egész évben dörögni fog a háza felett az ég.” A mángorol a német mangeln, vagyis kiprésel szóból származik. Azt jelenti, hogy kifacsarja a vizet a vászonból, ruhából, azzal egy időben pedig ki is simítja. Ezt két rúd közé szorítva, egy forgatható eszközön, mángorlón teszi. A paraszti háztartásokban viszont nem gép volt, hanem egy jellegzetes alakú rövid, nyeles deszka, ezzel simítgatták kézzel a vászondarabot. Kiemelt képünkön is ezt az eszközt láthatjátok.

Nyilván ez az intelem ma már a férfiakra is vonatkozna, hiszen egy jól működő háztartásban ők is mosnak. Igaz, már kevesen mángorolnak, amióta van centrifuga.

Viszont ma is eleget teszünk egy kérésnek, és a németjuhász kutyákról olvashattok sok érdekes infót, tudnivalót.

Holnap már a szokásos menetrenddel, híradóval is jövünk.

(Kiemelt kép: Fortepan / Szekrényesy Réka)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Formula 1-es világsztár is lehet depressziós

Egyre több sportoló vállalja fel mentális betegségét.

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.