Orbán Viktor előadta a Nagy Tervet, a finnek nem bírnak el két pandával – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Előadta terveit a magyar gazdaságról a miniszterelnök: Orbán Viktor szerint az országnak gazdasági semlegesség kell. Ez egy új fogalom, semlegességről eddig a külpolitikában volt csak szó. De a miniszterelnök szerint az ország eddig is semleges gazdaságpolitikát folytatott, csak eddig nem volt rá megfelelő szavunk. Ennek lényege az, hogy Magyarország bárkivel kész üzletelni. Ez azt is jelentheti, hogy Magyarország annak ellenére fog tovább kereskedni például Oroszországgal vagy Kínával, hogy ez az Európai Unió érdekeit sértheti. A kormányfő szerint az országnak 3-6 százalék közötti növekedésre van szüksége. Ez jóval magasabb, mint az Európai Unió átlagos gazdasági növekedése, és nem lesz könnyű teljesíteni. (hvg.hu)

Zsarolás miatt feljelentést tesz volt barátnője ellen a Tisza Párt elnöke. Magyar Péter ezt azután jelentette be, hogy az exe, Vogel Evelin interjút adott egy kormányközeli internetes lapnak. Az interjúban a volt barátnő egészen meredek dolgokat állított. Elmondta például, hogy Magyar Péter a tavaszi ügyészségi meghallgatása előtt a kezébe nyomott egy laptopot és egy pendrive-ot, hogy azonnal tüntesse el azokat. Vogel Evelin azt is mondta, hogy szerinte Magyar Péter sosem volt bátor, csupán mindent feltett egy lapra. Az interjú után Magyar Péter a Facebookon arról írt, hogy a volt barátnője május óta zsarolta őt és a Tisza Pártot, és 30 millió forintot követelt tőlük. Szerinte Vogel a Fideszt is megkereste „és havi 5 millió forintos és egyéb juttatásokért cserébe elvállalta az Indexen megjelent hazug propagandainterjút.” (index.hu, Facebook/Magyar Péter)

Vogel Evelin és Magyar Péter tavasszal még jóban voltak. Kép: Facebook/Magyar Péter

Egy fegyvertöltényt tartalmazó levél érkezett szerdán Robert Fico szlovák miniszterelnöknek címezve a pozsonyi kormányhivatalba. A töltényt a kormányfőnek érkezett postai küldemények ellenőrzése közben találták meg. Az ügyben azonnali vizsgálatot rendeltek el. Robert Fico ellen tavasszal fegyveres merényletet követtek el a pozsonyi kormány Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után. Erről itt írtunk részletesen, Szlovákiáról meg itt. (parameter.sk)

Ismét az olimpiáról tartana népszavazást a Momentum. A párt ugyanis azt szeretné elérni, hogy az emberek megkérdezése nélkül soha ne lehessen olimpiát rendezni Magyarországon. Tompos Márton, a párt elnöke azt mondta, hogy már be is adtak hitelesítésre egy erről szóló népszavazási kérdést. A Momentum egyébként akkor jött létre, amikor 2017-ben elindult egy akció NOlimpia néven. Ennek a mozgalomnak is az volt a célja, hogy az emberek népszavazással dönthessenek arról, hogy legyen-e olimpia Budapesten, vagy sem. Végül a kormány a népszavazás kiírása helyett inkább visszalépett az olimpiai pályázattól, a mozgalom pedig párttá alakult. Erről részletesebben ebben a cikkben írtunk. (Facebook/Tompos Márton)

Kép: Momentum

Már az egész országban apad a Duna, Budapesten folyamatosan tisztítják a korábban elöntött területeket. Holnap már autóval is lehet közlekedni a budai alsó rakparton, a pesti oldalon viszont még további tennivalók vannak. Itt a villamosalagutat is meg kell tisztítani, mielőtt helyreállhat a teljes közlekedés. Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, hogy csak kedden több mint 20 tonna uszadékfát és iszapot, valamint 520 ezer homokzsákot szedtek össze. A Római-parton, a Margitszigeten és az Óbudai-szigeten meg kell vizsgálni, hogy a fák milyen állapotban vannak, mielőtt visszaengedik ide a budapestieket. A felázott gyökerű fák ugyanis bármikor kidőlhetnek, ezért veszélyesek lehetnek. (Facebook/Karácsony Gergely)

Egészen undorító képpel illusztrálta a menzákról szóló cikkét az egyik hódmezővásárhelyi híroldal, ami a fideszes építési és közlekedési miniszterhez, Lázár Jánoshoz köthető. Lázár régóta hadakozik a hódmezővásárhelyi polgármesterrel, Márki-Zay Péterrel, aki korábban ellenzéki miniszterelnök-jelölt is volt. A képet a 444.hu vette észre, és megkérdezte olvasóit, hogy szerintük ez milyen étel lehet. Mivel ti is esztek menzán, és véleményetek is van róla, segíthetnétek. Szerintetek ez MICSODA? (444.hu)

Egy finn állatkert a magas költségekre hivatkozva visszaküldte a náluk lévő két óriáspandát Kínának. A két mackó, Lumi és Pyry 2018-ban érkeztek a finn állatkertbe, ahol csak a kifutójukra átszámítva 3 milliárd forintot költöttek. Az éves fenntartásuk pedig 600 millió forintnak megfelelő euróba került. Az állatkert korábban abban bízott, hogy a pandák elég látogatót vonzanak majd ahhoz, hogy a költségeiket fizetni lehessen, de a számításaik nem jöttek be. A pandák jelenleg egy hónapos karanténban vannak, utána visszatérnek Kínába. A világ állatkertjeiben lévő pandák egy kivétellel a kínai állam tulajdonában vannak. (theguardian.com)

Lumi (vagy Pyry) láthatóan jól érezte magát Finnországban. Kép: Facebook/Ähtäri Zoo

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!