A videojátékok jótékony hatásai

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nagyon sokat lehet arról olvasni, hogy miért lehet kártékony a videojátékozás, de arról keveset, hogy milyen előnyei vannak. Mint minden más tevékenység, mértékkel fogyasztva (ez esetben játszva) használ. Videojátékokra rákattanni függést is okozhat, izolálhatnak (vagyis elzárhatnak minket a külvilágtól), ami a személyiségünkre és mentális egészségünkre is rossz hatással van.

De akkor nézzük, hogy milyen jótékony hatásai vannak a mérsékelt gamingnek:

Agyi stimuláció – a játékok nagy részében összetett dolgokon kell gondolkodni, vagyis az agyunk több részét is dolgoztatjuk egyszerre, ráadásul sokszor gyorsan kell reagálnunk. A kritikus, analitikus gondolkodást is serkentheti a játék.

Jutalmazás – a játékokban általában vannak célok. Ezek elérésekor jó érzés tölt el minket.

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Mentális zavarok enyhítése – egyes játékok mérsékelt használata segíthet a trauma-feldolgozásban, vagy a szorongástól, depressziótól szenvedőknek, hogy egy kis időre elterelhessék a figyelmüket a belső fájdalomról. A fontos itt is a mérték, mert csak a játékba menekülni a gondok elől veszélyes is lehet. Mankóként használni viszont a szakemberek szerint szabad.

Kitartás gyakorlása –  a játékban sokszor veszítünk, és újra meg újra el kell kezdenünk egy-egy feladatot. Ez segíthet abban, hogy megtanuljunk veszíteni, és hogy ne adjuk fel a próbálkozást akkor sem, ha valami nem sikerül elsőre. Hanem tartsunk ki.

Nagyon fontos, hogy ezek a pluszok akkor működnek, ha tudunk mértéket tartani a játékidővel. Ha az alvásunk kárára megy, szorongunk tőle, vagy programokat mondunk le miatta, akkor már függőségről beszélünk, aminek semmilyen egészséges oldala nincsen.

És persze az sem mindegy, mit játszunk. Vannak tökéletesen debil játékok – különösen telefonokra –, amikből biztosan semmit sem lehet tanulni. És vannak olyanok, amelyektől mérnököknek és sakkmestereknek is füstöl az agyuk, olyan sok gondolkodást igényelnek. Válogasd meg a játékaidat!  (WebMd)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!