121 évvel a feladása után kézbesítettek egy képeslapot

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Augusztus végén különleges hír kapott szárnyra az Egyesült Királyságban. A Swansea Building Society nevű építkezési vállalatnak kézbesítettek egy karácsonyi képeslapot, amit még 1903-ban adtak fel.

A képeslapot egy Ewart nevű férfi írta, aki „L”-nek címezve azt írta, hogy „nagyon sajnálja”, de nem tudta megszerezni valamilyen tárgynak a párját. „Sajnálom, de remélem, jól érzed magad otthon” – írta Ewart, aki elmesélte, hogy körülbelül 10 shillingje van. „Zsebpénzben, nem számítva a vonatjegyet, szóval jól vagyok”. A levél végén arra kérte a címzettet, adja át üdvözletét a Gilbert és a John családnak.

Fotó: Swansea Bulding Society

Henry Darby, az építési vállalat kommunikációs munkatársa elmondta, hogy éppen a postát válogatta, amikor a képeslap kiesett a borítékok közül. Utánanézett a neten a címzettnek, de nem sok mindent talált, ezért a levelet föltette a netre. Gondolta, hátha vannak rokonok a környéken, akik kapcsolatban lehettek a levelezőkkel. Később kiderült, hogy a vállalkozás helyén egykor a Davies család lakott. Hat gyermekük volt, köztük Ewart és Lydia, akinek a képeslap szólt.

A brit posta, a Royal Mail is megszólalt az üggyel kapcsolatban, ők azt mondták, valószínű, hogy a képeslap valahogyan visszakerült a rendszerükbe, és nem a postán keringett több mint egy évszázadon keresztül. „Ha egy küldemény a rendszerünkben van, kötelességünk a helyes címre kézbesíteni.”

A történet nem akármilyen befejezést kapott. Miután a képeslap híres lett, két család is jelentkezett érte, és kiderült, hogy rokonok. A 65 éves Nick Davies, aki Ewart unokája, azt mondta, rendkívüli élmény volt, hogy a képeslap miatt új családtagokat ismert meg. „Olyan ez, mint egy családi összejövetel, ahol az egyetlen kapcsolat, ami összeköt, az egy több mint 100 évvel ezelőtti közös ős”.

Ewart és Lydia leszármazottai. Fotó: Swansea Bulding Society

Lydia dédunokahúgai, az 58 éves Helen Roberts és a 61 éves Margaret Spooner szintén felismerték a neveket a kártyán. Nagyapjuk, David Davies Lydia és Ewart testvére volt. A két nőnek fogalma sem volt róla, hogy vannak még távoli rokonaik, akiket nem ismernek.

A család szerint Ewart 13 éves lehetett, amikor a levelet írta. Iskolás volt, a szünidőt a nagyapjánál töltötte. A nővére, Lydia képeslapokat gyűjtött. A család úgy véli, egy pár képeslapról van szó a levélben, amit Ewart nem tudott megszerezni.

Úgy vélik, a képeslap kieshetett egy bibliából, amit a házfelszámolás után árverésre bocsátottak. Szerintük valaki megvette a bibliát, megtalálta benne a lapot és újra postára adta. A képeslap végül a levéltárba került, hogy mindenki láthassa, mint Swansea leghíresebb postai küldeményét. A levéltáros szerint a képeslap eszünkbe juttatja, hogy a történelem nem csak úgy ül néhány dobozban vagy könyvben, hanem körülvesz minket. (BBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."