Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Boldog névnapot kívánunk a Tekláknak és Iláknak! Reméljük, az, hogy hétfőre esik az ünnep, nem rontja el a kedvüket.

Mert amúgy a hétfőt rengetegen utálják. Jobban, mint bármelyik másik napot a héten. De van egy rossz hírünk, ha te is hétfőundoritiszben szenvedsz. A kutatások azt mutatják, hogy nem ezzel a szerencsétlen nappal, hanem a munkánkkal (vagy a ti esetetekben a sulival, egyes tantárgyakkal/kötelezettségekkel) van a baj. Meg azzal, hogy az emberek  már a hétvégére sűrítenek minden szórakozást, mert hét közben nem érnek rá. Ezután visszaszállni a mókuskerékbe igencsak bleh…

De hogy valami hasznosat is írjunk: 1846-ban ezen a napon, azaz szeptember 23-án fedezték fel a Neptunuszt. Ketten voltak az első észlelők. Johann Gottfried Galle, a berlini csillagvizsgáló (vagy más szóval obszervatórium) igazgatója a tanítványával szúrta ki az új bolygót. De nem véletlenül.

A Neptunusz létezését ugyanis egy francia csillagász, Urbain Le Verrier már megjósolta, amikor az Uránusz fura viselkedését kutatták. Arra jutott, hogy kell lennie egy másik bolygónak, ami oly mértékben befolyásolja az Uránusz pályáját, hogy az megkergül. Ehhez pontos adatokat is szolgáltatott, így aztán a német kollégáknak csak be kellett állítaniuk a teleszkópot, és várniuk a sült galambra. Vagyis a Neptunuszra.

És most, hogy a kora reggeli űrsétán is túlestünk, nem maradt más, minthogy kellemes napot és olvasgatást kívánjunk nektek.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!