Budapest készen áll az árvízre, megmutatták az Azahriah-film plakátját – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Árvízhelyzet

Budapest felkészült az árhullámra, de a neheze csak most jön Karácsony Gergely főpolgármester szerint. A fővárosban a tetőzés előtt befejezték a munkálatokat, 9 méteres magasságig építették fel az ideiglenes gátakat, de a figyelőszolgálat folyamatosan ellenőrzi azokat és reagálnak, ha szükséges. Budapesten még 37 centis emelkedés után szombat este tetőzhet az árvíz, a rakpart kedden estére szabadulhat meg a víztől. Mától nem áll meg a 2-es metró a Batthyány téren, az állomást lezárták.

Vízállás a Margit hídnál. Fotó: Facebook / Karácsony Gergely

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a Lajta túl van a tetőzésen, ott már javulni fog a helyzet. Ő úgy véli, hogy ahhoz képest, hogy mennyire nehéz a helyzet, az ország olcsón megússza. A szomszédos országokat tekintve ez tényleg így van. Pénteken Komárom térségében lehet számítani a tetőzésre, és itt is, ahogy a Lajtánál is, lassú apadás várható. A Bajához tartozó Dunafürdőn élőket kitelepítették, mivel a víz várhatóan az itt álló házak földszinti ablakainak párkányáig fog érni.

Tetőzés, vízállás? Itt az árvízi kisokos, amiből megtudod, miről van szó!

A dunafürdői helyzet csütörtökön. Facebook / Zsuzsa Braun

Fél évig nyomoztak, de végül lezárták az eljárást egy magyar tinédzser lány ellen, aki egy külföldi, családi nyaralásról hazahozott néhány filléres koralldarabot. A lány és az akkor 13 éves öccse csomagjában még februárban szúrták ki a reptéren a korallokat. Ezeket egy olyan, tengerparton összegereblyézett kupacból vették ki, amelyet a strand üzemeltetője később a kukába dobott. Sok országban a korallok gyűjtése legális, az EU-ba behozni viszont egy uniós jogszabály miatt nem lehet. A két tinédzser erről nem tudott (és emiatt nehéz is lenne hibáztatni őket). A rendőrség a lányt természetkárosítással vádolta meg. A nyomozás eljárási költségei több százezer forintba kerültek, a gyerekek szüleinél környezettanulmányt is elrendeltek. Az időközben a 18. életévét betöltő lány a vallomásában megerősítette, fogalma sem volt arról, hogy büntetendőnek minősül, amit tett. A Fővárosi Ügyészség most megszüntette ellene az eljárást. (Fővárosi Főügyészség, index.hu, hvg.hu)

Kedden homokzsákokból építettek védművet Kismaroson, ahol a Telex egyik riportere elcsípte Lévai Anikót, Orbán Viktor feleségét. Lévai az Ökumenikus Segélyszervezet önkénteseként vett részt az árvízi védekezésben. Mivel Lévait csak nagyon ritkán lehet látni – pedig Magyar Péter szerint erős politikai befolyása van – a Telex kérdezni próbálta őt néhány ügyről. Lévai Anikó egyre csak azt mondogatta, hogy „kisasszony, kedves, csak egy önkéntes vagyok”, és többször is elszaladt a riporter elől. (Telex)

Megnyílt a World Press Photo (WPP) kiállítás a budapesti Állatkert melletti Biodómban. A kiállítást tavaly söpörték ki a Nemzeti Múzeumból egy botrány miatt, aminek következtében még a főigazgatót is menesztették. A WPP a világ legjobb és legfontosabb sajtófotóit és más fényképeit bemutató kiállítás. A megnyitón elhangzott: fontos, hogy a képeket, vagyis az igazságot meglássuk, meghalljuk és szembesüljünk vele, ezáltal véleményt alkothassunk, hogy cselekedhessünk. Karácsony Gergely szerint a jövővel kapcsolatos kihívásokat meg kell ismernünk és meg kell ismertetnünk a jövő generációjával ahhoz, hogy a jövőt uralni tudjuk. (24.hu)

Olyan halat fogott egy hétéves kisfiú a Rábából, amilyet korábban soha senki. A Magyar Haltani Társaság csak most számolt be róla, hogy márciusban egy halritkaságról szóló hír érkezett hozzájuk. Egy apa, Balogh Gábor írt nekik arról, hogy a még csak 7 éves, de horgászengedéllyel rendelkező Olivér fia az előző napon egy pisztrángfélét fogott a Rába egyházashollósi szakaszán. A hírhez fényképet is mellékelt, amelyről egyértelműen megállapítható volt, hogy a fogott hal egy méretes pataki szajbling. A ritkaságot néhány fénykép készítése után gyorsan visszaengedték a folyóba. A Haltani Társaság tájékoztatása szerint a fotó értékes adat, mert a Rábából eddig még nem igazolták ennek a halfajnak az előfordulását. (Sokszínű Vidék)

Olivér és a szajbling. Fotó: Magyar Haltani Társaság

Magyar Péter lakásán egyeztetett három hete Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke és Vitézy Dávid volt főpolgármester-jelölt. Ezt a 444 derítette ki. A téma az volt, hogy a felek alakítsanak-e szövetséget a Fővárosi Közgyűlésben. A találkozón egy olyan elképzelésről tárgyaltak, ahol felmerült, hogy a közgyűlésben összefogjon a Tisza Párt, az MKKP és az LMP-Vitézy szövetség. De ahhoz, hogy többségük legyen a szavazásokban, kellene még valaki: ez lenne Karácsony Gergely, ha belemenne ebbe. Állítólag Magyar Péter Vitézy Dávidot szeretné főpolgármester-helyettesnek, aki a közlekedési vállalatot és a közműveket irányítaná. A lap úgy tudja, hogy a terv végül a Kutyapárton bukott el. (444)

Megmutatták, milyen lesz az Azahriah-film plakátja. A mozikban november 28-án mutatják be a Mi vagyunk Azahriah című filmet, amiről egyelőre nem sokat tudni, csak azt, hogy korhatáros lesz (16+). Valószínű, hogy valamilyen dokumentumfilmről van szó, de színészek (Ionescu Raul és Juniki Noémi) is fognak benne szerepelni, a címszereplő Baukó Attila mellett. A producer Lévai Balázs azt írta a plakát mellé, hogy több mint egy éve dolgoznak a filmen, ami nem egy szokásos zenészfilm lesz, hanem „annál sokkal őrültebb”. Hogy mire gondolt konkrétabban, az két hónap múlva kiderül. (hvg.hu)

Fotó: Filmhu / Facebook

Dániából érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb vombatja, a 4 éves Kaoota. Őt azzal egyidőben mutatták be a nagyközönségnek, hogy leleplezték a megújult vombatvárat. Az állatok férőhelyét azért bővítették ki, hogy elférjen benne a már 6 kölyköt felnevelő idősebb, és egy új, fiatalabb vombatpár is. És persze az utódok számára is lesz elég hely. Kaoota azért érkezett Budapestre, hogy összehozzák a budapesti születésű 3 éves nősténnyel, Miával. Hát, drukkolunk! A vombatok az erszényesek csoportján belül a koalákkal állnak aránylag közelebbi rokonságban. Csak épp nem a fákon, hanem a talajszinten, illetve földalatti üregekben élnek. Korábban írtunk nektek arról a meglepő tényről, hogy a vombatok kocka alakút kakilnak. (Fővárosi Állat- és Növénykert)

Kaoota. Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert / Facebook

Kiemelt kép: Magyarország Kormánya / Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!