A gyermek Mozart eddig ismeretlen darabja került elő egy könyvtárból

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Wolfgang Amadeus Mozart, a világ valaha élt egyik leghíresebb zeneszerzőjének eddig ismeretlen zeneművére bukkantak egy német könyvtárban. A darabot akkor fedezték fel, amikor azt a katalógust akarták újra kiadni, ami Mozart összes darabját tartalmazza. A darab valamikor az 1760-as évek második felében készült, ez azt jelenti, hogy a kis Mozart nagyjából annyi idős lehetett, mint ti most. Mozart ugyanis 1756-ban született.

A gyermek Mozart Jean-Baptiste Greuze festményén, 1763-64 körül. Kép: Wikipedia

A darab hét vonóstrióra írt minitételből áll, és nem hosszabb, mint 12 perc. A most megtalált kották nem is eredetiek, hanem egy 1780-ban készült másolat lehet. Barna tintával írták meg, és minden tételt külön bekötöttek.

A darabot egyelőre az „Egészen kis éji zene” néven emlegetik. A napokban bemutatták Mozart szülővárosában, Salzburgban, a világpremierre pedig szeptember végén kerül sor Lipcsében.

Mozart nagyon korán, mindössze hatévesen kezdett zenéket komponálni, csodagyereknek számított, akiért Európa-szerte rajongtak. Több koncertútja volt, számos előkelőség és uralkodó előtt zenélt, de a feljegyzések szerint a kis Mozartot ez nem terhelte meg. Sőt, állítólag nagyon is élvezte a kitüntetett figyelmet. Nagyon termékeny zeneszerző volt, az 1770-es évek végére már több mint 300 zenedarabot írt. Így nem kizárt az sem, hogy vannak még olyan darabjai, amik valamelyik könyvtár mélyén porosodnak. (guardian.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."