Ma lett 30 éves, de még mindig idézgetik: Jóbarátok

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Vannak olyan sorozatok, amelyek tökéletesek arra, hogy egy kis időre bárkivel elfeledtessék a világ gondjait. Ilyenek például a sitcom-sorozatok, vagyis a szituációs komédiák, amik általában könnyedek, megnevettetnek, megvigasztalnak: a szereplőiket kívülről-belülről ismerjük, az otthonosság és a kényelem érzését adják nekünk. Ilyen például A hivatal, az Agymenők, a Modern család és a Jóbarátok.

Utóbbit éppen 30 évvel ezelőtt, 1994. szeptember 22-én kezdte el sugározni egy amerikai kereskedelmi tévé, az NBC. Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Chandler és Joey figurája azóta tévétörténelemmé vált. Amikor a Chandlert játszó Matthew Perry tavaly októberben meghalt, rajongók milliói gyászolták szerte a világon.

A Jóbarátok hat huszonéves New York-i barátról szól, akik próbálnak eligazodni a felnőtt élet útvesztőiben. Önállósodnak, karrierjük lesz, közben szerelmesek lesznek, csalódás éri őket és így tovább. De egy csomó sorozat szól erről. A Jóbarátok abban volt más, hogy nem volt főszereplője: minden barát egyformán főszereplő volt.

Nem romantikus sorozat volt, nem is klasszikus értelemben vett családi történet. A barátságról szólt és megmutatta, hogy bármilyen közösség működhet családként, ha abban az együttlét alapja a kölcsönös szeretet, bizalom és gondoskodás.

A sorozat néhány éve felkerült a Netflixre és a fiatalabbak is belenéztek. Volt, aki remekül szórakozott rajta, volt, akit a hideg rázott tőle. Arról maga a Rachel Greent alakító Jennifer Aniston beszélt egy interjúban, hogy a Z-generáció sértőnek találja a sorozatot. Ennek az az oka, hogy sokak szerint a Jóbarátok

  • nem elég sokszínű (a főszereplők mindannyian szép külsejű, fehér emberek),
  • „fatshamingel”, azaz megszégyeníti Monicát, amiért tinédzserkorában túlsúlyos volt,
  • és rengeteget poénkodik a melegséggel (noha több meleg karakter és még egy melegesküvő is szerepel benne).
Giphy

Az írók és a szereplők egyébként nem hárították ezeket a vádakat, elismerték, hogy tényleg nem volt elég sokszínű a sorozat és egyes viccek rosszul öregedtek. De felhívták a figyelmet arra is, hogy a sorozatot az akkori generációnak készítették. Jennifer Aniston szerint a Jóbarátok idején még nem volt ilyen érzékenység. De azóta a világ és a vígjáték is trükkössé vált – fejtegette a színésznő. A karaktereknek most már úgy kellene kigúnyolniuk magukat és a világot, hogy azzal senkit se bántsanak meg.

Ami biztos, hogy vannak a Jóbarátoknak örökzöld elemei. Hiszen azzal mindenki tud azonosulni, hogy huszonévesen milyen bonyolult kitalálni magunkat, és megtalálni a partnerünket, a helyünket a világban. A sorozat az útközben felmerülő kérdésekre szórakoztató, megnyugtató válaszokat ad. Ráadásul izgalmasan festi le a 90-es évek Amerikájának társadalmi normáit, popkultúráját.

Giphy

A hat New York-ban élő barátot tíz éven át kísérték a nézők. Csak a sorozat fináléját 52 millió (!) amerikai nézte 2004 májusában. A Jóbarátok-pólók, puzzle-k, táskák még mindig ott vannak a boltok polcain, a poénokat máig idézik egy rakás helyen. Nem is kell szeretni a sorozatot ahhoz, hogy egyértelmű legyen: óriási hatással volt a világra.

Bár sokáig lehetetlennek tűnt, hogy a színészek akár egyetlen epizód erejéig is összejöjjenek, 2021-ben mégis sikerült. Az HBO bemutatta a Jóbarátok: Újra együtt című különkiadást, ahol a szereplők mindenféle helyzetekben nosztalgiáztak. Mint tavaly Matthew Perry halálával kiderült: akkor utoljára.

A Jóbarátok legemlékezetesebb pillanatai

Ha épp nézed a sorozatot, ezt a részt már ne olvasd el, nehogy lelőjük neked a poént. Úgy is mondhatjuk, hogy ez egy „spoiler alert”.

A családi videó. A második évadban egy ideje már kerülgette egymást a sorozat állandó szerelmespárja, Ross és Rachel. De amikor a társaság visszanézi a gimis videókat, Rachel pedig rájön, hogy Ross már régen is nagyon odavolt érte, odamegy hozzá és végre egyértelművé teszi a helyzetet.

Mindenki rájön. Az 5. évadot Monica és Chandler titkos kapcsolata uralja. Egy ideig ügyesen titkolták, hogy járnak, de persze, ahogy annak lennie kell, végül mindenkit megtudja. Aztán persze próbálják egymást kijátszva kiugratni a nyulat a bokorból:

Az embriók. A fiúk (Joey és Chandler) és a lányok (Monica és Rachel) egy házi kvízen csapnak össze, amit Ross talált ki. A megállapodás szerint ha a fiúk nyernek, lakást cserélhetnek a lányokkal. És természetesen ők nyernek, majd diadalittasan el is foglalják a jól megérdemelt helyüket:

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."