Hiányzik a hó? Erre az érzésre már egy külön szó is van

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az ökoparalízis vagy a klímaszorongás nem újkeletű fogalmak. A mostani száraz, tavaszias karácsonyunk után azonban érdemes megismerkedni egy harmadik kifejezéssel is: a szolasztalgiával.

A szolasztalgia nagyjából azt a szomorú érzést jelenti, amelyet akkor érzünk, ha közvetlen közelről tapasztaljuk, ahogy az otthonunk vagy az élőhelyünk jelentősen megváltozik, vagy annak bizonyos részei elpusztulnak. Szó szerint: az otthonosság elvesztése miatt érzett fájdalom.

Honvágy otthon

Egy környezeti kérdésekkel is foglalkozó filozófus, Glenn Albrecht alkotta meg a kifejezést. Ő úgy fogalmazott, hogy a szolasztalgia „olyan honvágyat jelent, amit akkor érzünk, amikor otthon vagyunk.” A filozófus akkor írta le ezt a szót, amikor megpróbálta megragadni, milyen fájdalmat érezhettek az ausztráliai Hunter régió lakói, amikor meglátták, hogyan pusztították el a tájat az oda telepített bányaüzemek.

Régen a tél hideget és havat hozott, hóembert építeni és szánkózni is több lehetőségünk volt. Most igazi örömünnep, ha jut 3-4 hófödte nap az évszakban.

Súlyosabb a helyzet az olyan országokban és kultúrákban, ahol a tél az emberek életmódjába is teljesen beépült. Észak-Minnesotában például igen hosszú a tél. A lakók alkalmazkodtak is hozzá, és virágzó üzletet varázsoltak a korcsolyázásból vagy a lékhorgászatból. De most, hogy minden olvad, számos ilyen tevékenység eltűnik. A síelés is egyre nehezebbé válik, hiszen a havat felváltja az eső.

Örömtelen sötétség

Norvégiában attól tartanak, hogy a klímaváltozás miatt ugyan marad a sarkvidéki tél sötétsége, de annak örömei nélkül. Például nem lesz hó, ami visszaveri a fényt, nem lesz jég, ami gyönyörű mintákat hoz létre. A Tromsø nevű norvég városban síelve lehet bemenni a munkába, de talán már nem sokáig. Mivel ezek a tevékenységek részei az ország kultúrájának, eltűnésükkel megváltozik az emberek kapcsolata az otthonaikkal.

A tél iránti nosztalgia ugyanakkor nem csak egy érzés: a Vox szerint cselekvésre is buzdíthat. Az eltűnő tél iránti nosztalgia felhasználható az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Hiszen azoknak a történetei, akiket az olvadás közvetlenül érint, megszólíthatnak másokat, akikhez a válság még nem jutott el.

Egy profi snowboardos, aki utálja, hogy nem űzheti többé kedvenc sportját, meg is alapította a Protect Our Winters (Védjük meg a telet) nevű csoportot. Ők összegyűjtik a téli sportok szerelmeseit, hogy elérjék a szavazókat és próbáljanak hatni a törvényhozókra, hogy jó döntéseket hozzanak a klímavédelmi kérdésekben.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.