Úgy tűnik, az empátia az iskolában is tanítható

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Elindult nemrég egy kutatás, amely során azt vizsgálták meg a tudósok, hogy az empátia (vagyis az a képesség, ami segítségével érzékeljük és megértjük mások érzéseit) tanítható-e az iskolában. Ehhez egy videótanfolyamot fejlesztettek ki, amit aztán hat ország mintegy kilencszáz diákja végzett el.

A tanfolyam során elgondolkodtató filmeket vetítettek le a diákoknak, majd azt egy 30 perces közös megbeszélés követte. A kutatáshoz a tanulók gondolatébresztő filmekre adott válaszait elemezték. Úgy tartják, hogy az empátiánk nagyrészt gyermekkorunkban és az élettapasztalataink során fejlődik ki. Most azonban kiderült, hogy az

az iskolákban tartott empátiaórák egy félév alatt pozitív változásokat eredményeztek a viselkedésben.

A tanulókat a tanárok a program kezdete előtt, majd öt és tíz héttel később egy 1-10-ig terjedő skálán értékelték. Pontozták az empátiájukat, a viselkedésüket, a kommunikációjukat. Kiderült, hogy az empátia átlagpontszáma 5,55-ről 7-re emelkedett ez idő alatt. A viselkedési pontszámok szintén emelkedtek, 6,52-ről 7,89-re.

A kutatók szerint egy meglehetősen egyszerű, filmalapú program képes növelni a diákok empátiáját, és közelebb viszi őket ahhoz, hogy jobban megértsék önmagukat, másokat és a globális problémákat is. És amekkora szükség van az empátiára mostanság, csak reménykedünk abban, hogy egyszer majd az iskolában is tanítják! (BBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!