Mi az a kognitív keverés hack, ami segít az elalvásban?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha te is gyakran csak forgolódsz, dobálod magad, és nem tudsz elaludni a folyamatosan kavargó gondolatoktól, lehet, hogy neked is bejön a kognitív keveréses hack.

A kognitív szó egy melléknév, ami az észlelést, érvelés, emlékezést foglalja magában. A kognitív keverés pedig a véletlenszerű dolgokra gondolást jelenti.

A technikát még a nyolcvanas években találta ki Luc P. Beaudoin, aki maga is álmatlanságban szenvedett. De csak a 2000-es években kezdett el komolyabban foglalkozni vele.

alvás

Így működik: amikor nem tudsz elaludni, irányítsd a gondolataidat random dolgokra, hogy megszakítsd az aktuálisan pörgő, például aggodalmaskodó lemezt. Ezek a véletlen dolgok lehetnek bármik. A betűvel kezdődő tárgyak, majd b betűvel kezdődők és az azokhoz tartozó képek, és így tovább. Esetleg jelenetek egy filmből, amit szeretsz. Bármi.

Nagyon hasonlíthat ahhoz, amit szoktak ajánlani, hogy számoljunk ugráló bárányokat, de  a szakik szerint az nem jó. Mert túlzottan ismétlődő, nem jó folyamatosan ugyanarra a tárgyra gondolni. Váltogatni kell azokat a tárgyakat, jeleneteket, amikre gondolunk.

A kutatások azt mutatják, hogy ezzel a technikával 10-15 percen belül el lehet aludni.

A kognitív keverés, angolul cognitive shuffling hack a TikTokon megy nagyot, és sokaknak bevált. Ez persze nem garancia arra, hogy neked is be fog.

De az alvás nagyon fontos, hogy miért, arról ide kattintva olvashatsz. Így érdemes annak a mennyiségére és minőségére odafigyelni. Ebben a legnagyobb profik a lajhárok. Inspirációként itt egy rövid videó egy éppen álomba szenderülő példányról:

(Yahoo)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Formula 1-es világsztár is lehet depressziós

Egyre több sportoló vállalja fel mentális betegségét.

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.