Vicces oka van annak, hogy a narancsokat piros hálóban árulják

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Érdekes tanulmány látott napvilágot nemrég, amelyben egy német pszichológus arról értekezett, hogy a boltok miért piros hálós zacskókban árulják a narancsot. Nem biztos, hogy a kérdés valaha megfordulna bárki fejében, de a válaszra tuti, hogy emlékezni fogunk.

A piros háló valójában egy mini manipuláció, egy trükk, amivel a boltok megtévesztik az érzékeinket.

A piros vagy narancssárga műanyag háló a gyümölcs körül azt a benyomást keli, hogy a narancs héja erősen narancsszínű: emiatt lédúsabbnak és vonzóbbnak tűnik a vásárlók számára. Ha a gyümölcs éretlen, a háló elveszi a zöldességét és felerősíti a narancsosságát, így a narancs érettebbnek és finomabbnak tűnik. Hasonló a helyzet a citrommal, amit gyakran sárga vagy zöld hálós zsákokba csomagolnak, hogy kiemeljék a természetes színét.

Ezt az optikai illúziót Munker- vagy konfettiillúziónak hívjuk. A lényege az, hogy az egyforma színű ábrák különbözőnek tűnnek, ha színes csíkok szelik át őket. A csíkok „megváltoztatják” a színt: nem azt látjuk, ami valójában van, hanem azt, amit az agyunk gondol. Az elv tehát az, hogy a színek érzékelését erősen befolyásolja az őket körülvevő környezet. Itt van erre egy példa:

A gyümölcsárusok persze régóta tudják a trükköt. Ha körülnézünk a szupermarketekben, könnyen észrevehetjük, hogy a gyümölcsök és zöldségek (pl. citrom, hagyma, cukkini vagy akár burgonya) jellemzően olyan hálóba vannak csomagolva, amelyek a tökéletes példányok színét mutatják – állapította meg a tanulmány. Most már te is tudod, hogy miért tűnik otthon zöldesnek az a narancs, ami a boltban még ínycsiklandó narancssárga színekben pompázott. (IFL Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.