Olimpia, kötelező biciklis bukósisak, Tour de France – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hallott már olyat, hogy a kormány suttyomban megpályázta a 2036-os olimpiát – ezt mondta tegnap Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke egy tévéinterjúban. Azt is hozzátette, hogy ezt nem erősítette még meg senki. A kormány ma közleményben reagált a pártelnök kijelentésére. Ebben az állt, hogy olimpiai pályázatot csak városok adhatnak be, a kormány nem. Korábban írtunk már arról, hogy az ország évekkel ezelőtt meg akarta pályázni a 2024-es olimpiát, és ez végül miért nem történt meg. Idén viszont tényleg felröppentek hírek arról, hogy a kormány és a főváros tárgyalásokat kezdett egy esetleges olimpiai pályázatról. (atv.hu, vsquare.org)

A 14 évesnél fiatalabbaknak kötelezővé tennék a bukósisakot a biciklizéshez. Eddig ez csak erősen ajánlott volt. A közúti szabályokat, vagyis a KRESZ-t tervezik módosítani. Ebben szerepelne a bukósisak kötelezővé tétele, amit fokozatosan vezetnének be. Mivel ez csak tervezet, egyelőre nem tudni, mikor lépne életbe az új szabály. A biztonságos biciklizésről korábban itt írtunk nektek. (telex.hu)

Pixabay

És ha már bicikli: a magyar Vas Blanka megnyerte a női Tour de France ötödik szakaszát, ezzel élete legnagyobb győzelmét könyvelte el. A 22 éves kerékpáros még az olimpiai bajnok Kristen Faulknert is megelőzte. Ebben a szakaszban 152,5 kilométert kellett tekerni, több emelkedővel és összesen 1820 méteres szintemelkedéssel kellett számolniuk a versenyzőknek. A Tour de France női versenye egyébként nyolc szakaszból áll, a következőt vasárnap rendezik. Vas Blanka, aki a párizsi olimpián a negyedik helyen végzett, jelenleg az összesítésben a 44. helyen áll. (MTI)

A győzelem pillanata, Vas Blanka szakaszgyőztes. Kép: Facebook/Le Tour de France

Hiába töltötte meg háromszor a Puskás Arénát, úgy látszik nem volt elég belőle: négy és fél óra alatt elfogytak a jegyek Azahriah szeptemberi koncertjére. A koncertet a Budapest Parkban rendezik majd. A jegyeket kedden délelőtt tízkor kezdték árulni. Délután kettő körül úgy fogytak el ezek, hogy még több mint nyolcezren álltak sorba a Park online rendszerében. Azahriah ráadásul nemrég a Sziget Fesztiválon is fellépett. Tíz év után ő volt az első magyar fellépője a Nagyszínpadnak „főműsoridőben”. De Azi a nagyrészt külföldiekből álló közönség előtt is óriási sikert aratott. (24.hu)

Fotó: Facebook/Azahriah
Fotó: Facebook/Azahriah

Remekül szerepeltek a magyar gimnazisták a Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpián. Három ezüstéremmel és egy összesített harmadik hellyel érkeztek vissza a fiatalok a Bulgáriában megrendezett versenyről. A csapatokban 9-12. osztályos gyerekek indultak. Ez volt az első olyan diákolimpia, ahol a mesterséges intelligencia volt a téma. Ezen elméleti és gyakorlati feladatokat is meg kellett oldani. Az egyik ilyen az volt, hogy mindössze 4 óra alatt kellett összerakni MI-eszközök felhasználásával egy videoklipet és egy egyedi lemezborítót. (telex.hu)

Szinte teljesen fehér füsti fecskét találtak kedden a Komárom-Esztergom megyei Szomód településnél. Csak a madár szárnyán volt egy-két sötétebb folt. A fecske különös megjelenését egy genetikai rendellenesség okozta. A madár amúgy teljesen egészséges. A szakemberek nagyon drukkolnak neki, hogy épségben eljusson Afrikáig. A fecske a színe miatt ugyanis a ragadozóknak is jobban fel fog tűnni. (berek.hu)

A fehér fecske egy átlagos mellett. Kép: Facebook/Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Orbán szerint le akarják őt cserélni, elveszett egy csomó bitcoin – híradó

A TikTokos fitneszguruk több mint fele hülyeségeket beszél, nézzünk inkább üstököst.

Formula 1-es világsztár is lehet depressziós

Egyre több sportoló vállalja fel mentális betegségét.