Jövőre már nem lesz művészettörténet tantárgy a középiskolákban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kikerül az alaptantervből a művészettörténet tantárgy, érettségizni sem lehet majd belőle. A tananyagot rövidítve a vizuális kultúra órákon fogják majd leadni a kilencedik és tizedik évfolyamon. Ugyanígy kikerül a tantervből a film- és médiaismeret oktatása. A változás az új Nemzeti Alaptanterv alapján történik.

A Magyar Tudományos Akadémia közleményben tiltakozott ez ellen. Szerintük a képzőművészet, építészet kiemelkedő alkotásait, valamint a kortárs műveket ismernie kellene minden gyereknek. Nyilván nem mindet, de a legfontosabbakat igen. Azt is írták a közleményben, hogy azzal, hogy csak két évfolyamon, mindössze heti egy órában tanítják majd ezt a tantárgyat, az gyakorlatilag semmire nem lesz elég.  Azt is nehezményezik, hogy a megszüntetett érettségi vizsga mellett a vizuális kultúra középszintű érettségi vizsgájából is kimaradnak majd a művészettörténetre vonatkozó kérdések. Szerintük ezzel a gyerekek tudása, és ezzel a versenyképessége is gyengül.

Az MTA egyébként már 2018-ban, az új alaptanterv elfogadása előtt tiltakozott a tantárgy megszűnése ellen, a tiltakozást akkor sem vették figyelembe azok, akik a tantervet végül elfogadták. (444.hu)

Kiemelt kép: Edvard Munch: A Sikoly

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.