Megszűnik a kicsi Sport szelet

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hamarosan eltűnik a boltokból a kicsi, ezüstpapírba csomagolt Sport szelet. Magyarország egyik legismertebb csokoládéja ezután már csak a modernebb, nagyobb, műanyagfóliás változatokban lesz kapható.

A gyártó, a Mondelez nevű vállalat azzal indokolja a változást, hogy az alufólia-papír csomagolás nem környezetbarát. Ez jogos, bár a műanyag is csak akkor az, ha sikerül szelektíven gyűjteni. Valószínűleg arról is szó van, hogy a hagyományos csomagolás drágább is. Maga az alumínium sem olcsó, és a gépeknek kétszer kell felöltöztetniük a kis csokit, hiszen még papír is kell rá. Ez meg is látszott az árán: a legtöbbször a kicsi csoki ugyanannyiba került, mint a nagyobb.

Fotó: Wikipedia

A Sport szelet története 1953-ban indult, augusztus 20-án. De nem az ünnep miatt, ami akkor, a szocializmusban persze nem Szent István, hanem az alkotmány és az új kenyér ünnepe volt. Hanem mert akkor nyitották meg a Népstadiont. A 25 grammos, rumos-kakaós csokoládén egy diszkoszvető volt.

A modell Dr. Szécsényi József diszkoszvető. Kép: sportszelet.hu

A csokit a Csemege Édesipari Vállalat kezdte gyártani, és 1 forintba került a boltokban. Ekkor még kézzel készült a finomság. Előbb a tölteléket formázták lapokká, erre fiatal munkások – a Forradalom Ifjúsági Brigád dolgozói – fakanállal terítették szét a csokoládét. Ezután fémdrótokkal vágták méretre.

Ám a Sport szelet olyan népszerű lett, hogy hamarosan már nem tudtak eleget gyártani. Még a gyár vezetői is beálltak a gyártósorra, éjjel-nappal termeltek, hogy legyen elég csoki. A nyolcvanas években jelent meg a nagyobb, 33 grammos Maxi Sport szelet. Az árának emelkedése pedig fontos téma volt az újságokban.

Más csokik 1963-ból. Fotó: Fortepan / Főfotó

A rendszerváltás után az állami vállalatokat eladták. Erre szükség volt, hiszen az államnak nem feladata az édességgyártás. És pénze sem volt a fejlesztésre. Ezt a folyamatot hívták privatizációnak, vagyis magánosításnak. A Csemege gyárnak több tulajdonosa is volt az évek során, végül a Mondelez cégé lett. A Sport ezután új változatokban is megjelent, például XXL, kókuszos vagy jégkrém formában. Népszerűségét jelzi, hogy a receptoldalak tele vannak házi sportsüti-receptekkel.

A kicsi Sport szelet gyártása már májusban leállt, így azóta már csak raktárról szállítottak a boltokba. Augusztusban pedig végleg eltűnik a csoki, amely így nem érte meg a 71. évét. (sportszelet.hu, hamuesgyemant.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

Ezzel pedig új rekordot állított fel.

Icipici kaméleonfajt fedeztek fel Madagaszkáron

Az apró hüllő csak olyan hosszú, mint a kisujjad.