Kós Hubert olimpiai bajnok, gigászi tűzijáték lesz 20-án – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Megvan az első magyar aranyérem a párizsi olimpián. Kós Hubert a 200 méteres hátúszás döntőjét nyerte meg. A 21 éves versenyző 1:54:26-os időt úszott, óriási hajrával, alig pár századdal verte meg a görög Aposztolosz Krisztou-t. A harmadik helyen a svájci Roman Mityukov végzett. (Kispolgár)

Kós Hubert aranyérmes az olimpián. kép: MTI

Elveszi a kormány Pakstól a Paksi Atomerőművet. Persze csak papíron, de a tegnap megjelent rendelet szerint mostantól az erőmű területét különleges gazdasági övezetnek nyilvánítják. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a paksiak nem szólhatnak bele abba, ami itt történik. Ráadásul az erőmű eddig évi hétmilliárd forintot fizetett a városnak, ez Paks éves költségvetésének nagyjából a harmada. Ezen az összegen mostantól két megyei önkormányzat osztozik majd. Az erről szóló döntés háttere az, hogy a júniusi önkormányzati választáson leváltották az eddigi fideszes polgármestert. Az új ellenzéki városvezető szerint már a kampányban azzal fenyegették a paksiakat, hogy elveszik tőlük az erőművet, ha nem jól szavaznak. (telex.hu)

A Paksi Atomerőmű. kép: wikimapia

Budapesten a Terézvárosban (VI. kerület) népszavazás lesz arról, hogy betiltsák-e az Airbnb-t, azaz a rövid távú lakáskiadást. Az Airbnb egy nagyon népszerű és viszonylag olcsó szálláslehetőség főleg azoknak, akik csak néhány napra keresnek szállást és nem akarnak szállodába menni. És persze azzal is jár, hogy egy társasházi lakásban nagyon gyorsan cserélődnek az bérlők, akik sokszor hangosak és zavarják a lakókat. Ezenkívül a lakásárak is emelkednek, ahogy egyre több ilyen szállás létesül. Csak Terézvárosban több mint kétezer Airbnb-lakás van. (444.hu)

Idén mára, augusztus 1-re esik a globális túlfogyasztás napja. Ez az a nap, amikorra az emberiség elfogyasztotta az egy évre jutó természeti erőforrásokat. Tehát majdnem másfél bolygó kellene ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani a jelenlegi életmódunkat. 1970-ben a túlfogyasztás napja még december 23-ra esett, tehát akkor még majdnem egy évig kihúzta a világ azzal, amit abban évben megtermelt. Magyarországon és a fejlett világban egyébként még rosszabb a helyzet. Ha az egész világ úgy élne és fogyasztana, mint mi, már öt hónap alatt felélnénk a bolygó egész éves erőforrásait.  (sokszinuvidek.24.hu)

„Sosem látott, gigászi méretű” tűzijátékot ígérnek a szervezők augusztus 20-ra Budapestre. Ezzel felül fogják múlni a tavalyit is, pedig már elvileg az is Európa legnagyobbja volt. A tűzijátékra idén 15 milliárd forintot költenek közpénzből. Nemrég megírtuk nektek, mit lehet venni egymilliárd forintból, azt most szorozzátok meg tizenöttel. (magyarnemzet.hu)

Előkerült egy fotó, amin a tegnap ezüstérmet szerzett kardcsapat új tagja, Rabb Krisztián a londoni olimpián Szilágyi Áronnak szurkol. Szilágyi akkor aranyérmet nyert, a sikere pedig nagyon nagy hatással volt az akkor még csak 11 éves Krisztiánra. A tegnapi ezüstérem ugyanis a csapat szerint „egyértelműen az ő érdeme.” (Facebook/M4 Sport)

kép: Facebook/M4 Sport

Az internet sztárja lett az a török sportlövő, aki hanyagul zsebretett kézzel, profi felszerelés nélkül nyert ezüstérmet a párizsi olimpián. Az 51 éves sportoló ráadásul nem használt sem speciális szemüveget, sem pedig fülvédőt, ami segítette volna a koncentrálásban. Yusuf Dikecnek ez az ötödik olimpiája, de az első olimpiai érmét most sikerült megszereznie. (telex.hu)

Forrás: X

Ugyan már csak 40 kilométer van hátra a tervezett túrából, majdnem feladta az utat Patrik, aki szamarával, Fülessel indult adománygyűjtő vándorútra. A 19 éves fiú azt írta a Facebookon, hogy rengeteg támadás érte. Volt, aki állatkínzónak nevezte és már a családját is zaklatták emiatt. Végül Patrik úgy dönött, hogy nem adja fel a 400 kilométeresre tervezett utat. Ehelyett inkább hazaküldi Fülest pihenni, és a másik csacsijával, Fannival fejezi be a túrát.

Patrik, és Fanni, a csacsi. Kép: Facebook/Ott vagyunk már?

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Megkezdődött a Dunán a tetőzés, előkerült Schadl György kisrepülője

A helyzet fokozódik Libanonban, kiürítették a Kisállatkertet a Margitszigeten.

108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

Ezzel pedig új rekordot állított fel.