Donald Trumpot kizárta a választásból a coloradói bíróság

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nem indulhat Colorado tagállam előválasztásán Donald Trump volt amerikai elnök. Erről Colorado legfelsőbb bírósága döntött.

Trumpot azért tiltották ki, mert miután elveszítette a legutóbbi elnökválasztást, 2021. január 6-án hívei felfegyverkezve megrohamozták és elfoglalták a kongresszus épületét, a Capitoliumot. Ez a bíróság szerint felkelésnek számít, vagyis állam elleni bűncselekménynek, és ilyen ember nem lehet elnök.

Trump hívei a kongresszus épületében, mosómedvével és lándzsával. Fotó: Youtube / CNN

Trump személyesen nem vett részt a rohamban, de támogatta azt. A leváltott elnök azt akarta elérni, hogy a kongresszus ne fogadja el a választás eredményét. Ennek eszköze lett volna az erőszakos támadás, amelyben halottak is voltak.

Donald Trump a republikánus párt jelöltjeként szállna szembe a demokrata párti jelölttel, aki valószínűleg a jelenlegi elnök, Joe Biden lesz. Ehhez előbb a tagállamok előválasztásain kell győznie. Trump azt ígérte, fellebbezni fog az országos legfelsőbb bíróságon a coloradói döntés ellen. Vagyis új tárgyalást kér, és megpróbálja bizonyítani az igazát.

Az Egyesült Államokban jövőre, 2024 novemberében tartják az elnökválasztást.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."