Tusnádfürdőn bulizik a Fidesz, fizetési felszólítást kapott Magyarország – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma este derül ki, hogy kit és hova vettek fel egyetemre, 8 órakor kihirdetik a felvételi ponthatárokat. A pontok a felvi.hu oldalon olvashatók majd, de a jelentkezők sms-t is kapnak az eredményükről. Idén egy új, a korábbinál jóval bonyolultabb pontszámítási rendszert vezettek be. Ezzel még vannak gondok, egy felmérés szerint a diákok harmada állítja azt, hogy elszámolták a pontjait. A következő tanévre 121 ezer diák jelentkezett valamilyen egyetemi alapszakra, ez 5500-zal kevesebb felvételiző, mint tavaly. A népszerű szakokról, és azokról, amikre idén alig jelentkezett valaki, korábban már írtunk nektek. (eduline.hu)

Pixabay

Megkezdődött a Fidesz szokásos nyári rendezvénye az erdélyi Tusnádfürdőn. A 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (amit sokan csak Tusványosnak neveznek) arról is ismert, hogy Orbán Viktor rendszeresen beszédet mond itt és általában valami fontos dolgot jelent be. A miniszterelnök szombat délelőtt beszél majd. A megnyitón a rendezvény alapítói nemzeti színű szalvétát tűztek a fülükhöz. Így álltak ki a nemrég fülön lőtt amerikai elnökjelölt, Donald Trump és a szintén meglőtt Robert Fico szlovák kormányfő mellett. (hvg.hu)

Orbán Viktor 2021-ben Tusnádfürdőn, balra Németh Zsolt, a Fidesz képviselője, jobbra Tőkés László püspök. Kép: Facebook/Németh Zsolt

Fizetési felszólítást kapott a magyar kormány az Európai Uniótól. Magyarországnak 45 napon belül ki kell fizetnie azt a pénzbírságot, amit azért kapott, mert nem hajtotta végre az egyik uniós ítéletet. Még 2020 decemberében ítélték el az Orbán-kormányt azért, mert nem tartotta be az unió menekültekre vonatkozó szabályait. Jelenleg a pénzbírság 240 millió euró, és ez naponta 1 millió euróval nő addig, amíg Magyarország nem fizet. Ez most nagyjából 90 milliárd forintnak megfelelő összeg, ami napi 400 millió forinttal nő. (nepszava.hu)

Le kellett állítani a német Köln-Bonn nemzetközi repülőtér forgalmát, mert öt klímaaktivista a futópálya betonjához ragasztotta magát. A tiltakozók a Letzte Generation (Utolsó generáció) nevű szervezet aktivistái, akik azt akarják elérni, hogy 2030-ra világszerte álljanak le a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával. (Fosszilis tüzelőanyagnak azokat nevezzük, amik lebomlott növények és állatok maradványaiból keletkeztek. Ilyen például a szén, a kőolaj és a földgáz.) Az öt aktivista ellen a légi forgalom veszélyes megzavarása miatt valószínűleg vádat emelnek. Azt még vizsgálják, hogy egyáltalán hogyan jutottak be a futópályára. (MTI)

Klímaaktivista a kifutópályához ragasztva kép: Facebook/Letzte Generation

Hatalmas, váratlan robbanás rázta meg a Yellowstone Nemzeti Parkot Amerikában. A gejzírjeiről is híres parkban az egyik melegvizű forrás felrobbant, majd gőz, víz és rengeteg törmelék tört a felszínre. Az épp ott járó látogatók megijedtek, és futásnak eredtek. Nem sérült meg senki, de a területet lezárták, hiszen a robbanás megrongálta az itt kialakított sétányt is. A Yellowstone vulkánokkal foglalkozó szakértője szerint a robbanást az okozta, hogy eltömődött egy föld alatti járat. (iflscience.com)

Borjúfóka született a Szegedi Vadasparkban, a kisfókát már megmutatták a közönségnek is. Az állat a gondozóitól a Peti nevet kapta. A vadasparkban 2013 óta élnek borjúfókák, már Peti mamája, Helga is itt született. A természetes élőhelyük egyébként az Atlanti- és Csendes-óceán partközeli vizei környékén van. Régebben ott a húsukért és a zsírjukért vadászták a fókákat. Petinek ettől nem kell félnie. (Facebook/Szegedi Vadaspark)

Peti és mamája. Kép: Facebook/Szegedi Vadaspark

Kiemelt kép: Orbán Viktor beszéde Tusnádfürdőn 2023-ban. Kép: Facebook/Csák János

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.