Elhunyt a Vízipók-csodapók írója

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

97 éves korában meghalt Kertész György, a híres Vízipók-csodapók című rajzfilm írója. Kertész György természetrajz-földrajz szakon szerzett tanári diplomát, és hidrobiológus is volt, azaz a vizek élővilágával foglalkozott. A Vízipók történeteinek kidolgozására a híres meseíró, Bálint Ágnes kérte fel. Kertész György ekkor az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állatrendszertani Tanszékének oktatója volt.

Kertész György és Keresztespók kép: diafilm.hu

A sorozatban rengeteg állatka bukkan fel, akiket addig kevésbé ismertek a gyerekek. Ilyen volt például a hátonúszó poloska vagy az ormányosbogár. De felbukkan a mesében hőscincér, vízibolha, rák és algaevő csigák is. Maga Vízipók is különleges pók, hiszen víz alatt, buborékból készült házban él. És rendszeresen zsörtöl barátjával, a keresztespókkal.

Részlet a sorozatból. Kép: Youtube

Kertész György először nem akarta elfogadni a rajzterveket a sorozathoz, mert túl kevés lábat rajzoltak a pókoknak. Végül persze kiegyeztek az alkotók, de mindenkinek kevesebb lába van, mint valójában: a pókok nyolc helyett hat, a rovarok hat helyett négy lábon élnek a mesében. Vízipók történetét 1975-ben mutatta be a Magyar Televízió, de készült belőle diafilm és egy mozifilm is. Azóta a népszerűsége töretlen. A rajzfilm szereplőit láthatod a még a nyolcadik kerületi Leonardo utcában is, egy óriási tűzfalon. (hvg.hu, diafilm.hu)

Kiemelt kép: Youtube

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.