Mostantól kapható vak Barbie is

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hamarosan a hazai boltokba is kerül a Barbie-baba vak változata. A csomagolására is figyeltek, a dobozon Braille-írással is ki van írva a Barbie szó. A Braille egy olyan ábécé, amit kimondottan látáskárosultak számára fejlesztettek ki, tapintással lehet elolvasni a betűket.

A vak Barbie-t azért készítette el a játékgyártó cég, mert rájött, hogy nemcsak egészséges gyerekek játszanak a babákkal. Nemrég piacra dobták a kerekesszékes Barbie-t is, és van már halláskárosult és lábprotézises baba is. Lehet kapni Down-szindrómás babát is (a vak Barbie-val együtt ennek a színesbőrú változata is kijött most), sőt, 2022-ben megjelent az a Ken-baba is, amelyik vitiligóban, azaz olyan bőrbetegségben szenved, ami során a bőr foltokban elveszíti a színét.

A gyártó célja az, hogy mindenki megtalálja a hozzá legjobban passzoló játékot. „Rájöttünk, hogy a Barbie segíthet az önkifejezésben, és abban, hogy senki ne érezze kívülállónak magát” – mondta a játékgyár Barbie-részlegének alelnöke.

Kép: Mattel

A baba egyébként barna hajú, a szemével kissé felfelé néz. A kezében egy fehér-piros bot van. A ruháját pedig vak és látássérült gyerekekkel együtt tervezték. Azért kapott szatén felsőt és tüllszoknyát, mert ezek az anyagok könnyen kitapinthatók. A ruha dereka gumis, így a baba egyszerűbben öltöztethető.

A cég nagyon figyel arra, hogy minél sokszínűbb legyen a kínálata, ezért már 176 fajta Barbie létezik 9 különböző testalkattal, a babák pedig 35 különböző bőrszínnel kaphatóak. A Barbie-babák történetéről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban. (guardian.com)

Kiemelt kép: Mattel

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.