Jönnek az okos NPC-k a játékokba

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A videojátékokban gyakran találkozhatsz szövetségesekkel, segítőkkel, akiket a gép irányít. Őket hívjuk NPC-nek (non-player character) Sajnos általában elég buták, és mivel sokat vannak a játékos mellett, ez nagyon feltűnővé, sőt zavaróvá válhat. Ugyanazt ismételgetik, elakadnak a pályákon, és csak a legegyszerűbb feladatokra képesek.

Ezen változtatna egy kanadai cég, amelynek mérnökei a Google mesterséges intelligenciáját fejlesztették korábban. Az Artificial Agency (AA) 16 millió dollárból (ez csaknem 6 milliárd forint) újítaná meg az NPC-ket. A mesterséges intelligencia lehetővé teszi, hogy a gépi szereplők ne előre megírt tevékenységeket végezzenek, hanem maguk találják ki, hogyan segíthetnek.

Kép az Iron Giant (Szuper haver) című rajzfilmből. A gépi barát valósággá válik, legalábbis a játékokban.

A cég egyik kísérletében egy Minecraft-karakter szerepel. Ennek csak annyit mondtak, hogy legyen jó fej és segítőkész. Amikor a játékos arra kérte, hogy segítsen neki felkészülni egy veszélyes barlangi küldetésre, a robotbarát magától találta ki, mit tegyen. Összeszedte a bázisról a szükséges páncélt, szerszámokat, fegyvereket és elemózsiát. És amikor a játékos közölte, hogy gluténérzékeny, az NPC elnézést kért, amiért kenyeret hozott, és sült csirkére cserélte.

Az okos NPC-k forradalmasíthatják az olyan játékokat, ahol a gépi karakterek szinte főszereplők. Ilyen például a Sims, amelyben egy család életét követhetjük nyomon.

A tárgyalások folynak a játékstúdiókkal, a fejlett mesterséges intelligencia biztosan megérkezik előbb-utóbb. Ráadásul az AA nem az egyetlen vállalkozás, amely ilyesmit fejleszt. A kérdés az, hogy a játékosoknak mennyit kell majd fizetniük ezért. (Qubit / Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.