Hogyan lett a legnépszerűbb balatoni hal a hekk?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A Balaton a legnagyobb tavunk. Ahogy a tengernél, itt is teljesen logikus, hogy halat enne mellette az ember. Már írtunk nektek arról, miféle óriási halszörnyek élnek a Balatonban. Mellette viszont ott a keszeg is, ami paprikás lisztben kisütve sokak kedvelt eledele. Lenne, ha lehetne kapni keszeget a Balaton mellett. Van helyette viszont hekk, aminek az ég-világon semmi köze a magyar tengerhez. A Dél-Atlanti-óceánban, Argentína partjainál honos, onnan érkezik feldolgozva, fejvesztve, fagyasztva a balatoni büfékbe. Igaziból nem is baj, hogy nem látod egészben, mert nem a szépségéről híres.

Szépnek nem mondanánk. Kép: Wikipedia

A hekk egyébként egy tengeri csuka, ami ha nagyra nő, akár egy-másfél méter, és tíz-tizenhat kiló is lehet. Ebből az is következik, hogy hozzánk babakorukban kerülnek ezek a halak. A hekk ragadozó hal, a fogai hosszúak és hegyesek, a színe pedig ezüstös-fehér.

Na de hogy cserélte le a büfékben a helyi halat?

A Balatonban élő pontyot és más finom édesvízi halakat a szocializmus idején jó áron el lehetett adni nyugatra. Igen ám, de így nem maradt hal a dolgozó magyar embereknek. Tehát a drágán eladott magyar pontyot pótolni kellett valamivel. Az se baj, ha olcsóbb hallal. Így összeültek az állami cégek vezetői a Halértékesítő Vállalat (HALÉRT) dolgozószobáiban, és új beszerzési forrás után néztek. Így esett a választás az argentin csukára.

Kártyanaptár, amin a halevést népszerűsítik, 1973-ban. Kép: MűzeumDigitár

Mivel a halat nem lehetett csak úgy, nyugatról behozni, a hekk bolgár és szovjet közvetítéssel került a magyar büfékbe. Épp ezért azok, akik sejtették, hogy nem a Balatonban „terem” a hekk, sokáig azt hitték, hogy bolgár tengeri halról van szó. A hetvenes évekre teljesen elárasztották a magyar büféket ezek a halak, amik jóval népszerűbbek lettek, mint a keszeg, mert alig volt bennük szálka.

A népszerűsége azóta is töretlen. Ráadásul ma már nem is lehet frissen fogott halat kapni a Balatonnál, ugyanis nálunk a természetes vizekből származó halakat nem lehet árusítani. Így csak tenyésztett keszeget, azt is csak mélyhűtve tudnak venni a büfések a boltban. Ott meg a hekk jóval olcsóbb. Azért elvétve lehet még keszeget eszegetni a Balaton partján, és szerencsére egyre több helyen árulnak másfajta magyar halakat is, például süllőt vagy harcsát. De ezek is jóval drágábbak, mint a paprikás lisztben megsütött hekk.

Keszegsütés Balatonvilágoson egy üdülőben, 1964-ben. Kép: Fortepan/Bauer Sándor

Egyébként vannak, akik be is tiltanák a hekket a Balaton partján. Ők arra hivatkoznak, hogy óriási csacsiság több ezer kilométerről idehozni egy tengeri halat, miközben a magyar tenger halai ott úszkálnak szabadon, és mégsem lehet belőlük büfécsemege. Pedig egy jó reklámszakember a busát és a harcsát is trendivé tudná tenni. Még több érv a hekk ellen az, hogy túlhalásszák, a fagyasztása, szállítása és tárolása pedig nagyon sok energiát igényel. Ezért természet- és klímavédők nem ok nélkül húzzák fel a szemöldöküket miatta.

Hívhatnánk csacsihalnak is

És ez mennyivel aranyosabb lenne, mint a hekk. A csacsihal elnevezés egyébként tévesen került át a magyarba, egy hasonló édesvízi hal német nevéből. Még az állatfajokat leíró nagy Brehm-szótár is csacsihalként emlegeti ezt a tengeri csukát. Az a szó, hogy hekk, ami olyan, mintha valaki csuklott volna egy nagyot, a hetvenes években kezdett ráragadni a halra. Valószínűleg azért, mert az angol neve hake. De hogy ezt aztán miért írták a büfések hosszú évekig heck-nek, az ma már rejtély. Bár elég valószínű, hogy az „egzotikusabb” írásmód miatt.

Egy Duna-parti büfénél fotózták. Kép: reddit

Nem mi esszük egyébként a legtöbb hekket a világon, máshol is népszerű. Egy átlag spanyol évente hat kilót is megeszik csacsihalból, a világ hekkfogásának a fele ide kerül. De népszerű Franciaországban is, olyannyira, hogy címerállat is volt sok helyen. Egy francia kanton (ez olyasmi, mint nálunk a megye) címerében évszázadok óta szerepel a hekk, és egy francia másodosztályú fociklub is a hekket választotta kabalaállatul.

magyarnarancs.hu, pecacsarnok.hu, gasztroregesz.hu

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!