Mi volt ez a rengeteg rohadt helikopter?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha Budapesten vagy a környékén élsz, biztosan hallottad a hétvégi helikopter-rajzást. Különösen durva volt a hatás a sűrűn lakott város fölött, ahol a kánikulában sokan nyitott ablaknál pihentek… volna. De az ötpercenként, alacsonyan átrepülő gépek ordítása mellett ez nehéz. Van, amikor a repülésükre alapos ok van: rendőrök használják, szúnyogot irtanak vele, vagy fontos külföldi vendég érkezik. De most nem ez történt.

A helikopterek azért lepték el az eget, mert hétvégén rendezték a Forma-1 futamot Mogyoródon. A gazdag vendégek pedig nem ám busszal vagy taxival mennek autóversenyt nézni, hanem légitaxival. Ezek Budaörsről vagy a ferihegyi repülőtérről indultak, és a várost átrepülve jutottak el a Hungaroringhez. Egy oda-vissza út Budaörsről 200 ezer forintba kerül, Ferihegyről már 600 ezer legalább.

Taxihelikopter Hungaroring felirattal. Fotó: Fly4Less Helicopter / Facebook

Vannak, akik már azt is igazságtalannak tartják, hogy léteznek ilyen gazdag emberek. De ez egyelőre biztosan így marad, és a megváltoztatása eddig, hát, nem volt átütő siker. Az viszont biztosan nincs rendben, ha több százezer lakónak kell hallgatnia, hogy egy pénzeszsák szórakozni viteti a hájas tomporát. De mit lehet tenni?

Kitiltani? Megadóztatni?

Az egyik megoldás kitiltani a légitaxikat Budapest légteréből. Karácsony Gergely főpolgármester tavaly és idén is tiltakozott a zajszennyezés miatt. De Budapest önkormányzata nem hozhat ilyen döntést, csak a kormány, illetve az országgyűlés. Ezt nem könnyíti meg, ha a parlamentben pont azok a gazdagok ülnek, akik szeretnek helikopterrel járni.

Helikopterforgalom Budapest felett vasárnap délután. Kép: Flightradar24

A tiltás nem is biztos, hogy a legjobb út. A Forma-1 nagy üzlet és turistamágnes. A versenypályán és a szállodákban dolgozók megélhetése függ tőle. A bevétel adója pedig az állam és a város pénzét növeli. A probléma az, hogy a helikopteres turisták elvesznek a lakóktól valamit – a nyugalmukat –, és azok semmit sem kapnak cserébe. Az ilyen káros hatással járó tevékenységeket általában különadókkal szokták sújtani. Ha például az adó miatt kétszer ennyibe kerülne a repkedés, akkor kevesebben választanák. Aki pedig mégis, az fizetne a közösségnek is, ha már belerondít a hétvégéjükbe. Ezt a pénzt aztán a város szépítésére, felújításra, szolgáltatásokra lehetne költeni.

Ilyen környezetterhelési díjat fizetnek például azok a vállalatok, amelyek a levegőt vagy a vizeket szennyezik. Ebben az esetben a szennyezés – a helikopter hajtóművének gázai mellett – a zaj. Annak megfizettetésével legalább nem ingyen viselnénk el néhány pénzes tökfej fennhéjázását.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.