A Szajnában úszott a párizsi polgármester

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Megfürdött a Szajnában Párizs polgármestere. Anne Hidalgo egészen idáig halogatta az úszást, már kétszer elhalasztotta azt. (A halasztás okára még kitérünk.) A polgármester azért úszott egyet a folyóban, mert sokan aggódnak annak tisztasága miatt. A Szajna ugyanis kiemelt helyszíne lesz a jövő héten induló párizsi olimpiának. A tervek szerint a nyíltvízi úszók és a triatlonosok is a folyóban versenyeznek majd. A polgármester a párizsi városháza mellett ugrott a folyóba, és nagyjából 100 métert úszott benne. Csatlakozott hozzá az olimpiai szervezőbizottság elnöke és több helyi sportszervezet úszói is.

A víz tökéletes, csak kicsit hideg – mondta el az esemény után a polgármester.

Párizs 2015 óta elképesztően sok pénzt, mintegy másfél milliárd eurót költött a Szajna vizének tisztítására. Mindezt azért hogy az olimpiai úszóversenyeket a folyóban, a város nevezetességei mentén rendezhessék meg. Ennek ellenére még mindig sokan aggódnak amiatt, hogy a víz nem elég tiszta. A múlt szombaton a francia sportminiszter, Amélie Oudéa-Castéra is megmártózott a folyóban, hogy bizonyítsa, nem kell aggódni a vízben lévő baktériumok miatt. A Szajnában egyénként a víz szennyezettsége miatt 1923 óta tilos a fürdés.

Arról nincs hivatalos jelentés, hogy a mostanában a Szajnában úszó politikusok közül megbetegedett-e valaki. Azt viszont a június végi hivatalos vizsgálatok kimondták, hogy még mindig nem elég tiszta a folyó vize. Pár héttel korábban ráadásul nem kis botrány lett abból, hogy a mérések alapján az emberi kakiból származó E. Coli baktériumok aránya a megengedettnél még mindig négyszer magasabb volt a folyóban.

És hogy miért halogatta eddig az úszást a polgármester?

A franciák nagyon kreatívak, ha tiltakozni kell, sokan az olimpiát és az ehhez kacsolható eseményeket használnák fel, hogy a kormány politikája ellen tiltakozzanak. Hidalgo első, június 23-ra bejelentett úszása előtt például elkezdett szerveződni egy esemény, ami kapcsán sokan direkt belerottyantottak volna a folyóba. Akkor még úgy volt, hogy az elnök, Emmanuel Macron is megmártózik majd a vízben. „A Szajnába kakilok június 23-án” nevű kezdeményezés hihetetlen gyorsan terjedt a közösségi médiában. Különböző oldalakon a tiltakozás gyakorlati kivitelezését is megbeszélték, és persze mémek sokasága is készült az eseményhez. Nem véletlen, hogy az erre a napra tervezett polgármesteri fürdőzés elmaradt. Szerencsére a tömeges Szajnába kakilás is. (24.hu, telex.hu)

„A Szajnába kakilok június 23-án”. Kép: X

Kiemelt kép: X

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.